- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vinul românesc a cucerit Europa. Cât de mult a ajuns să coste vinul de la noi, comparativ cu alte țări

14 May, 22:52 • Fundeanu Madalina
Vinul românesc este printre cele mai apreciate din Europa. România este pe locul al 6-lea în topul celor mai mari producători de vin din UE.
Vinul românesc a cucerit Europa. Cât de mult a ajuns să coste vinul de la noi, comparativ cu alte țări

Conform celor mai recente date, România este pe locul al 6-lea în topul celor mai mari producători de vin din Europa. Vinul românesc se mândrește cu o calitate superioară și a ajuns să coste mult mai mult decât cel din import. Cramele din țara noastră nu ratează ocazia și au început să practice turism viticol, conform Gândul.ro.

Vinul românesc, în topurile europene

Vinul românesc a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate din toată Europa. Țara noastră a ajuns pe locul 6 în UE în ceea ce privește producția. Pe de altă parte, prețul vinului românesc a ajuns chiar să fie mai ridicat decât al celui din import.

După realizarea modificărilor fiscale și în urma unei oferte destul slabe din afară, dar și datorită creșterii calității, vinul românesc costă acum mai mult cu câțiva lei decât anul trecut. Vinul românesc a dobândit o mare popularitate peste hotare, reușind să câștige concursuri internaționale.

Producția de vin în România a atins 4,4 milioane hectolitri anul trecut, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent și cu 4% peste media ultimilor 5 ani. România se află pe un trend ascendent, alături de țări precum Statele Unite, Portugalia și Germania.

Citește și: Fermierii care vor primi subvenții suplimentare. Comisia Europeană prezintă noile decizii

Vinul românesc
Vinul românesc

Din pricina condițiilor climatice severe, a secetei și bolilor din vie, producția de vin din emisfera sudică a fost grav afectată, însă și în Europa s-au înregistrat câteva scăderi abrupte ale volumelor devin produse, cele mai notabile fiind în Grecia și Croația.

Așadar, țara noastră a ajuns în top șase al producătorilor de pe tot continentul.

„În România avem patru, cinci crame noi pe an. Calitatea vinului crește și cramele noi apărute pun accent pe turismul viticol.”, a declarat Ana Iancu, promoter de vinuri românești.

Acest tip de turism ia amploare, căci pasionații de istoria vinului vor să afle mai multe despre această băutură, despre mâncărurile ce se potrivesc unui anumit soi, sau să deguste noi arome. Cererea mare și creșterea calității, la care s-au adăugat măsurile fiscale, au făcut ca vinul românesc să fie însă mai scump.

Exportul de vin românesc este în creștere și el, anul trecut fiind vândute peste 16 milioane de litri în străinătate. Producția de vin din 2023 este estimată la o medie de 244 de milioane hl, Franța redevenind cel mai mare producător european de vin.

Vezi și: Noi reguli pentru comercianții din România. Ce a decis ANPC privind condițiile pentru comercializarea de legume și fructe