- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum va evolua piața imobiliară în 2024? Către ce își îndreaptă atenția investitorii după ce au renunțat să mai construiască clădiri mari de birouri

12 Jan, 17:44 • Adrian Popovici
Piața imobiliară din România are de suferit în 2024 din cauza creșterii semnificatice a costurilor, la care se adaugă și presiunea pusă de inflația asupra întregii activități economice din țara noastră.
Cum va evolua piața imobiliară în 2024? Către ce își îndreaptă atenția investitorii după ce au renunțat să mai construiască clădiri mari de birouri

Piața imobiliară va avea de suferit în 2024 și asta odată cu creșterea semnificativă a costurilor împrumuturilor și presiunile inflației din ultimul an. O analiză recentă a firmei de consultanță Cushman & Wakefield Echinox indică faptul că aceste condiții vor duce la o scădere a numărului de proiecte imobiliare dedicate spațiilor de birouri, transmite Ziare.com.

Mai exact, doar 3% dintre investitorii care au răspuns la un sondaj cred că vor avea o activitate de dezvoltare mai dinamică în acest sector în lunile următoare. Prăbușirea interesului pentru noi spații de birouri ar putea fi atribuit blocajului urbanistic din Bucureşti, dar și faptului că multe companii care ar fi trebuit să cumpere sau să închirieze aceste spații au trecut la modelului de muncă hibrid odată cu pandemia.

Totuși, anul 2024 oferă și o serie de oportunități pentru cei care vor să înceapă investiții în proiectele imobiliare pentru închiriere și centrele de date. Jucătorii de pe piața imobiliară se declară încrezători că investițiile în proiectele de mari dimensiuni au un potențial foarte ridicat în țara noastră pe termen lung, mai ales în contextul accentului pus de dezvoltatori pe tranzacțiile cu terenuri și pe proiectele de guvernanță corporativă, socială și de mediu.

„Incertitudinile macroeconomice, contracţia consumului şi costul finanţării, dar şi evoluţia inflaţiei sunt principalii factori care vor impacta piaţa imobiliară”, se arată în raportul Real Estate Investors Sentiment Barometer, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Mulți dintre respondenți, aproximativ 75% se așteaptă ca piața imobiliară locală să înregistreze creșteri în sectorul industrial și logistic, în timp ce 19% anticipează noi investiții în proiecte comerciale. Trebuie precizat că ambele domenii au avut parte de un interes crescut în 2023.

Te-ar putea interesa și: Contextul achizițiilor actuale de proprietăți. Răzvan Ceapă, Storia.ro şi OLX Imobiliare: „Există premisele pentru pentru un trend ascendent”

Problemele de care se lovește piața imobiliară din România

În ceea ce privește evoluția chiriilor, majoritatea participanților la sondajul despre evoluția pe care o va înregistra piața imobiliară prognozează o creștere în sectorul industrial și 56% în cel de birouri. Segmentul comercial se îndreaptă către stagnare, cred 49% dintre participanți.

Inflația (91%), costurile de finanțare (78%) și costurile de construcție (66%) sunt printre factorii care influențează cel mai mult nivelul chiriilor, alături de alți factori precum contextul internațional și scăderea semnificativă a noilor proiecte de spații de birouri de pe piața imobiliară din România

Când vine vorba de evoluția cererii, majoritatea investitorilor prevăd un nivel stabil pentru toate tipurile de spații pe termen mediu. Factorii cheie care pot influența (pozitiv sau negativ) cererea includ instabilitatea macroeconomică, reducerea consumului, costul de finanțare și situația geopolitică.

Citește și: Revenirea pieței de spații de birouri din București, amânată pentru 2025. Anul acesta nu au fost anunțate proiecte mari