- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Revenirea pieței de spații de birouri din București, amânată pentru 2025. Anul acesta nu au fost anunțate proiecte mari

10 Jan, 21:39 • Adrian Popovici
Piața vânzării și închirierii de spații de birouri din București încă suferă din cauza pandemiei. O analiză recentă arată faptul că în 2024 nu au fost anunțat noi proiecte imobiliare de mari dimensiuni care să poată răspundă nevoilor pe care le au corporațiile. În schimb, acestea preferă să-și prelungească contractele actuale.
Revenirea pieței de spații de birouri din București, amânată pentru 2025. Anul acesta nu au fost anunțate proiecte mari

Piața vânzării și închirierii de spații de birouri din București încă se recuperează la patru ani de la debutul pandemiei. Ziarul Financiar notează că schimbările aduse de această criză încă se resimt, atât în programul corporațiilor care acum practică programe de muncă hibrid, dar și pe piață. Mai exact, multe proiecte imobiliare pentru corporații au fost trecute pe linie moartă, fără a mai obține autorizațiile necesare.

În prezent, oferta de spații de birouri din București nu se compară cu cea din anii trecuți și asta deoarece în 2024 nu au fost anunțate proiecte mari pe o piaţă din Bucureşti obişnuită cu cel puţin 100.000 – 200.000 mp. Acum toți jucătorii de pe piață: proprietarii, consultanţii şi dezvoltatorii speră că situația se va remedia în 2025.

În schimb, domină proiectele mici, astfel dacă acestea sunt luate în calcul, atunci circa 33.800 mp de spații de birouri ar putea fi gata în 2024. Potrivit consultanţilor din industria imobiliară, acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care numărul clădirilor noi va fi mult mai mic, potrivit analizate Fortim Trusted Advisors.

Cu o piață de spații de birouri dominată de contracte de reînchiriere sau de prelungire de anul trecut, cererea și inițiativa pentru noi proiecte a avut serios de suferit. În plus, o astfel de situație poate duce la o schimbare a raporturilor de putere dintre proprietari și corporațiile care sunt în căutarea de spații de birouri.  Astfel, cu o ofertă constantă și care nu se va extinde în viitorul apropiat, proprietarii pot negocia mai bine preţul chiriei.

Spații de birouri
Spații de birouri

Citește și: Contextul achizițiilor actuale de proprietăți. Răzvan Ceapă, Storia.ro şi OLX Imobiliare: „Există premisele pentru pentru un trend ascendent”

Evoluții pozitive pe piața de spații de birouri din București

Analiza citată subliniază că anul trecut a adus o serie de premiere. Astfel, One United a semnat cel mai mare contract pentru dezvoltarea unei clădiri dedicate pentru spații de birouri, pentru firma nemțească Infineon, asta în timp ce alte companii au fost nevoite să-și regândească strategia pe această temă.

La sfârșitul anului 2022, BCR a anunțat că renunță la acele spați de birouri de 14.000 mp pe care le închiria în proiectul Bucharest Business Garden, situat în zona Orhideea din București. De asemenea, gigantul Oracle a luat decizia de a restrânge suprafața de birouri contractată, tot la finalul anului 2022. În 2024, cea mai mare clădire livrată va fi AFI Loft, parte a proiectului AFI Cotroceni, cu o suprafață de 16.000 mp. Aceste evoluții apar în contextul în care în 2023 au fost livrate doar șase cu spații de birouri în București, cu o suprafață totală de 135.700 mp, marcând cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de 5 ani.

Te-ar putea interesa și: București, singura zonă mai scumpă decât Cluj-Napoca! Cât costă închirierea unui apartament în cele mai importante orașe din România?