ANM a transmis prognoza meteo pentru perioada următoare și primele estimări privind temperaturile la care ne putem aștepta de Paște, inclusiv la munte și la mare.
Meteorologii anunță temperaturi mai mari și cu 10 grade Celsius față de cele normale perioadei pentru finalul acestei săptămâni. Săptămâna viitoare e posibil să existe episoade cu temperaturi ceva mai scăzute.
„Încălzirea pe care o aşteptăm acum înseamnă o creştere a temperaturilor pe parcursul zilelor viitoare care să fie cu mai mult de 10 grade, în unele zone, faţă de media climatologică a perioadei şi, bineînţeles, cu mult mai mult faţă de perioada cu ger din februarie. S-a întâmplat şi în alţi ani ca primăvara să înceapă în forţă, cu temperaturi ridicate, dar apoi să mai lase loc perioadelor cu temperaturi mai scăzute.
De altfel, se ştie că luna martie, prin definiţie, este una capricioasă, una care poate avea perioade cu vreme cu aspect de început de sezon cald şi alte perioade cu vreme mai degrabă cu aspect de sfârşit de iarnă. Acum am intrat într-o astfel de perioadă cu caracteristici de început de sezon cald”, a declarat, pentru AGERPRES, Florinela Georgescu, director Prognoză Meteorologică în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Potrivit directoului ANM, în ultimele ore, în zona de sud a țării s-au dezvoltat norii specifici sezonului cald, iar România traverseaază, din punct de vedere meteorologic, „o perioadă cu abateri foarte mari, cu variaţii termice foarte puternice”.
„Suntem într-o perioadă într-adevăr remarcabilă din punctul de vedere al evoluţiei termice şi aceasta pentru că, la scară europeană, circulaţia maselor de aer a fost una destul de activă, de altfel caracteristică sfârşitului de iarnă.
Repet: nu putem exclude total posibilitatea ca săptămânile viitoare să mai aducă şi scurte episoade cu temperaturi mai scăzute, pentru că am văzut la sfârşitul lui februarie cum dinspre regiunile arctice există acum, la sfârşitul iernii, firesc de altfel, posibilitatea ca mase de aer foarte reci să îşi croiască drum până spre partea de sud, sud-est a continentului”, a adăugat Florinela Georgescu.
Citește și: ANM, anunț privind vremea în următoarele 4 săptămâni. Când vom avea temperaturi de primăvară
În luna martie, se pot înregistra temperaturi care depăşesc 20 de grade şi ajung chiar la 25 de grade Celsius spre sfârşitul lunii, iar, în zonele depresionare, mercurul din termometre poate coborî, în nopţile următoare, până la minus 10 grade Celsius.
„Pe de altă parte, rămâne posibilitatea ca în nopţile cele mai reci, cum se va întâmpla în următoarele nopţi ale acestei săptămâni, în zonele depresionare, temperaturile să mai coboare spre limita gerului, adică înspre minus 10 grade. Nu este o evoluţie anormală aceasta.
Este, clar, trecerea de la sezonul rece spre sezonul cald, dar în contextul anomaliilor pe care le înregistrăm în ultimii ani, cel mai mult ne atrage atenţia şi urmărim evoluţia regimului de precipitaţii, forma precipitaţiilor şi posibilitatea ca acestea, în situaţia în care acestea trec în forma solidă, să fie însoţite de intensificări ale vântului. Altfel spus, posibilitatea de apariţie, pe durată scurtă, a fenomenului de viscol. Am avut astfel de manifestări, în ultimii ani, în a doua parte a lunii martie şi chiar la începutul lunii aprilie”, a adăugat meteorologul.
De Paște, există posibilitatea ca vremea să fie schimbătoare, cu zile calde, cu temperaturi spre 25 de grade Celsius și perioade cu instabilitate.