- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce categorie de români va plăti mai puţin la curent de la 1 ianuarie 2023

24 Oct, 15:13 • Stefan Simion
O anumită categorie de români ar putea plăti mai puţin la curent de la 1 ianuarie 2023 după ce ordonanța de urgență privind reglementarea pieței energiei va fi finalizată.
Ce categorie de români va plăti mai puţin la curent de la 1 ianuarie 2023

Guvernul ar trebui să finalizeze OUG privind reglementarea pieței energiei până la finele lunii octombrie. Potrivit surselor, cel mult 70% din piață va fi reglementată și asta pentru că deja o treime din producția de energie electrică pe anul 2023 a fost vândută.

Categoria de români care va plăti mai puţin la curent de la 1 ianuarie 2023

Deşi distribuitorii și furnizorii sunt de acord cu ideea, ar prefera mai curând o piață administrată decât una reglementată. Concret, asta s-ar traduce prin faptul că interesul consumatorului ar fi în centru, acesta urmând să plătească un preț cat mai aproape de cel de producție. Adică, modelul de piață în care statul este cel care dă regulile, dar pentru un timp limitat.

Ordonanța de urgenţă va reglementa piața energiei cu începere de la 1 ianuarie 2023 pentru o perioada de 2 ani. Mai exact, piața va fi reglementată pentru un an, iar dacă după un an se menține situația de criză energetică, există posibilitatea prelungirii cu încă un an, potrivit Antena 3.

Citeste si România va produce energie termică și electrică din nămol! Unde va avea loc premiera națională?

Ce prevede OUG care reglementează piaţa de energie

Potrivit acestei ordonanţe, prețul pentru consumatorii casnici ar urma să fie stabilit la 0,68 de lei/kw pentru un consum de 100 kw pe lună, respectiv 0,80 de lei/kw pentru un consum de până la 255 de kw pe lună.

În cazul în care consumul depăşeşte 255kw/h, preţul ar urma să fie stabilizat la 1 un leu/kwh. Pentru industria mare, se doreşte un preț fix de 1,3 lei/kwh.

Cifrele și prețul ar mai putea suferi, însă, modificări.

Citeste si Probleme mari pentru românii care vor să devină prosumatori! Șeful E.ON România explică de ce nu se mai pot racorda noi producători de energie electrică la rețea!

Familiile cu trei copii ar putea plăti mai puțin la curent

Familiile cu trei copii înscriși într-o formă de învățământ ar putea plăti un preț mai mic pe kW.

Pentru cei care au acasă echipamente medicale pentru tratamente și pentru familiile care au trei copii înscriși într-o formă de învățământ, plafonul este de 0,68 lei pe kW indiferent de consum, potrivit amendamentului.

Totodată, a fost introduse și instituții noi în această completare adusă ordonanței pe energie: parcurile industriale, lăcașurile de cult, producătorii de medicamente și farmaciile, companiile de apă, transport public, complexurile sportive care au bazine.

Pentru toate companiile și instituțiile enumerate plafonul este de un leu pe kW pentru 85% din consum, beneficiind de același regim ca IMM-urile.

Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, a declarat la Digi24 că furnizorii de energie nu au asemenea date despre consumatori – referitor la familiile cu trei copii introduse în schema de compensare.

Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei. Când au avut în vedere aceste modificări privind aceste categorii de consumatori, ar fi trebuit să aibă în vedere și o modalitate de a fi transmise informațiile necesare la furnizorii care trebuie să modifice sistemele de calcul și să introducă aceste noi categorii. În relația directă cu consumatorul, furnizorii vor fi din nou puși în situații neplăcute, nu au nicio vină pentru aceste noi amendamente.

După ce vor fi definitivate și propunerile la nivel european, sigur vor fi și alte modificări. E puțin haos acum„, a spus Lungu.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult