- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cutremur în sectorul IT! Concedieri în masă la doi dintre marii jucători, NTT Data și Cognizant

13 Mar, 15:10 • Adrian Popovici
Două companii de talie mare din domeniul IT și-au informat deja angajații despre planurile de concedieri. Într-un comunicat recent, NTT Data a specificat că doar 2% din totalul angajaților au primit propuneri de încheiere amiabilă a contractului.
Cutremur în sectorul IT! Concedieri în masă la doi dintre marii jucători, NTT Data și Cognizant

NTT Data România, anterior cunoscută sub numele de EBS România, se pregătește să efectueze concedieri în rândul angajaților săi, iar acest proces pare să fie reflectat și la Cognizant, fostă Softvision. Ambele companii își au sediul în Cluj și au anunțat planuri similare de reducere a personalului, transmite Adevărul.

Fluxul de personal la NTT DATA este pozitiv, transmite compania, iar acest lucru ar fi demonstrat de faptul că în 2023 au fost angajați de două ori mai mulți profesioniști decât cei care au plecat să-și continue cariera în alte companii. Compania menține un bench de specialitate sub 5% din totalul angajaților și oferă suport și programe de reconversie profesională pentru cei afectați de schimbările din piață. Decizia de a propune soluții de încheiere amiabilă a colaborării a fost luată pentru mai puțin de 2% din totalul angajaților și colaboratorilor, într-un efort de comunicare transparentă și responsabilă între angajați și angajator.

„Fluxul de personal la nivelul NTT DATA este pozitiv și datele constituie un argument concludent în acest sens: în 2023 am angajat de două ori mai mulți profesioniști care activează în echipa noastră, raportat la numărul colegilor care au ales să-și continue parcursul profesional în alte companii.

Rămânem conectați la realitățile pieței și luăm decizii corecte pentru ca întreaga echipă NTT DATA să urmeze un parcurs comercial pozitiv. În acest registru înscriem inclusiv decizia de a gestiona un Bench de specialitate dimensionat la sub 5% din totalul angajaților noștri.

Vorbim despre colegi care deși nu ocupă un loc în producție, din cauza unor schimbări reale și naturale din piața producătorilor auto, au primit și primesc remunerație, programe de training sau reconversie profesională, după caz, din partea angajatorului. Este o măsură a respectului pe care NTT DATA îl are față de echipă. În aceeași linie includem transparența și comunicarea onestă și responsabilă angajat/angajator.

În interesul unei comunicări corecte și complete, subliniem că ponderea angajaților cărora compania le-a propus o soluție de încheiere amiabilă a colaborării nu depășește 2% din numărul total de angajați și colaboratori”, a transmis NTT Data.

Cutremur în sectorul IT! Concedieri în masă la doi dintre marii jucători, NTT Data și Cognizant
Cutremur în sectorul IT! Concedieri în masă la doi dintre marii jucători, NTT Data și Cognizant

Citește și: Concedieri masive în multe domenii la început de an. Companiile încearcă să ţină costurile sub control

Istoricul NTT Data și Cognizant

Compania EBS România a fost înființată în anul 2000 în Cluj-Napoca și achiziționată în 2013 de către conglomeratul japonez Nippon Telegraph and Telephone (NTT). În 2015, denumirea companiei a fost modificată în NTT Data România. Fondată în 1988, NTT DATA își are sediul în Tokyo și desfășoară activități în peste 40 de țări.

În anul 2022, NTT DATA România a înregistrat o cifră de afaceri de 471,2 milioane de lei, în creștere cu 10,6% față de anul precedent. Profitul net a crescut cu 135,7%, atingând suma de 1,28 milioane de lei. Numărul mediu al angajaților a înregistrat o creștere marginală de 1,1%, ajungând la 1.118.

Cognizant Technology Solutions România a fost fondată de antreprenorul local Laurențiu Russo în 1994 și a fost achiziționată în 2018 de către gigantul american Cognizant. În 2022, compania a înregistrat o creștere de 16,2% a cifrei de afaceri, atingând suma de 678 milioane de lei. Profitul net a crescut la 55,5 milioane de lei, comparativ cu 45,6 milioane de lei în 2021 și 32,5 milioane de lei în 2020.

Citește și: Compania care lasă mii de români fără loc de muncă! Care este motivul pentru care pregătesc concedieri masive