- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cutremur semnificativ în România. INCFDP anunță unde a fost resimțit seismul

04 Feb, 12:51 • Bumbeneci Diana
Un nou cutremur a avut loc în România în dimineața zilei de 4 februarie. Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță unde a fost resimțită mișcarea telurică a pământului.
Cutremur semnificativ în România. INCFDP anunță unde a fost resimțit seismul

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,3 s-a produs duminică, la ora 11:53, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 140 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 56 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 56 km est de Braşov, 58 km nord-vest de Buzău, 66 km nord de Ploieşti, 71 km vest de Focşani şi 93 k nord-est de Târgovişte.

De la începutul acestui an, în România s-au înregistrat peste 30 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,3 pe Richter.

Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri, mai anunță Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur 4 februarie
Cutremur 4 februarie

Ce trebuie să faci la un cutremur?

În timpul unui cutremur, este important să adopți anumite măsuri de siguranță pentru a te proteja. Iată câteva sfaturi de la reprezentanții INCDFP:

  • Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm și să păstrezi claritatea în gândire pentru a putea lua decizii rapide și corecte.
  • Mergi într-un loc cât mai sigur: Dacă te afli în interiorul unui clădiri, apropie-te de un perete interior, departe de ferestre, oglinzi, sticle și alte obiecte care ar putea să se spargă. Evită să stai sub obiecte grele sau în apropierea mobilierului care s-ar putea răsturna peste tine.
  • Protejează-ți capul și gâtul: Dacă nu te poți adăposti sub o masă sau un birou, acoperă-ți capul și gâtul cu mâinile și caută să te așezi într-o poziție cât mai sigură, de cele mai multe ori fiind bună poziția „ghemuit”.
  • Evacuează clădirile: Dacă te afli într-un clădire mai mare și se declanșează alarma de cutremur, urmează rutele de evacuare și îndreaptă-te către zonele sigure stabilite, dar cu utiliza liftul!
  • Stai departe de obiecte periculoase: Evită să te afli în apropierea țevilor de gaz, aparatelor electrice sau altor obiecte care ar putea să prezinte pericol în timpul unui cutremur.
  • Păstrează-ți echilibrul: Dacă te afli în mișcare în timpul unui cutremur, încearcă să-ți păstrezi echilibrul și să te așezi într-un loc deschis, departe de clădiri, copaci sau alte obiecte care ar putea să cadă.
  • După cutremur: După ce s-a terminat cutremurul, fii pregătit pentru replici mai mici. Verifică dacă există răniți și acordă primul ajutor, dacă este necesar. Ascultă radioul sau urmărește știrile pentru informații actualizate despre situație și instrucțiuni de urmat.

Ai mai putea citi: Românii care sunt protejați de Legea moștenirii atunci când împart averea. Ce prevede Codul Civil în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult