- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Daniel Baciu, șeful CNPP, explică cine sunt românii care pot primi pensii deși nu au cotizat minim 15 ani. Cum se calculează indemnizațiile lor

09 Apr, 08:14 • Adrian Popovici
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat faptul că singura excepție de la stagiul minim de cotizare de 15 ani este reprezentată de românii pensionați pe caz de boală.
Daniel Baciu, șeful CNPP, explică cine sunt românii care pot primi pensii deși nu au cotizat minim 15 ani. Cum se calculează indemnizațiile lor

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a venit cu vești bune pentru români. Mai exact, acesta a explicat care sunt românii care vor putea beneficia de o pensie din partea statului român chiar dacă au un stagiu de contribuție mai mic de 15 ani, transmite Știri pe Surse.

După cum a explicat Daniel Baciu, după cum arată Legea Pensiilor, românii care vor să beneficieze de o indemnizație publică trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minim 15 ani pentru a beneficia de acest drept. Cu toate acestea, acesta explică faptul că cadrul legal actual include o excepție: persoanele pensionare pe caz de boală.

Acest tip specific de pensie, după cum subliniază Daniel Baciu, ia în calcul hazardul care pune o persoană în această situație și de aceea nu stabilește un prag minim de cotizare. Cu toate acestea, chiar și așa, arată șeful Casei Naționale de Pensii Publice, indemnizațiile pe care aceste persoane le primesc depind de contributivitate.

„Pentru pensionarii din sistemul public, trebuie să se realizeze minimum 15 ani vechime pentru a putea obține o pensie din sistemul public de pensii.

Excepție fac doar pensionarii de invaliditate. Și asta pentru că boala nu te întreabă câți ani ai lucrat, și acolo avem excepții unde sunt sub 15 ani. Dar și pensiile de invaliditate se calculează tot pe contributivitate”, a mai adăugat Daniel Baciu.

Daniel Baciu, președintele CNPP
Daniel Baciu, președintele CNPP

Te-ar putea interesa și: Statul are bani pentru pensiiile și salariile românilor. ANAF a încasat la buget 97,1 miliarde de lei în primul trimestru, cu 2,4 miliarde de lei peste plan

Daniel Baciu explică ce se întâmplă cu românii care au cotizat 18 ani pentru pensie

După cum a explicat Daniel Baciu, românii care au acumulat doar 18 ani de cotizare la bugetul pensiilor nu se vor număr printre milioanele de români care vor avea pensii mai mari din toamnă, noua lege a pensiilor îi va lăsa cu aceleași indemnizații după recalculare.

Cu toate acestea, există și o veste bună pentru aceste persoane. Mai exact, după cum explică șeful de la Casa Națională de Pensii Publice, pensionarii aflați în această situație vor beneficia de o indexare cu rata inflației, dar asta abia de la începutul anului viitor.

„Pentru un stagiu contributiv de 18 ani, nu se beneficiază de niciun punct de stabilitate, dar se beneficiază de indexările anuale care au loc cu valoarea punctului de pensie. Noi am anticipat, la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”, a spus el.

Citește și: Marcel Ciolacu confirmă oficial planurile pentru pensii, salarii și taxe în 2024: „Măsura se va resimți în buzunarul fiecărui român”