- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De câți bani ai nevoie pentru a-ți instala acasă o stație de încărcare pentru mașina electrică. Recomandări pentru a reduce costurile de încărcare

12 Jun, 22:06 • Lupu Alexandra
Vrei să-ți încarci mașina electrică de acasă? Iată de câți bani ai nevoie.
De câți bani ai nevoie pentru a-ți instala acasă o stație de încărcare pentru mașina electrică. Recomandări pentru a reduce costurile de încărcare

Mașina electrică este la mare căutare printre români. Tot mai multe persoane preferă astfel de autoturisme datorită costurilor reduse pe km parcurși și al confortului adus de faptul că mașina poate fi încărcată acasă, economedia.ro.

Cât te costă să-ți încarci mașina electrică acasă

Piața de mașini electrice din România a luat avans. De la un an la altul, tot mai multe persoane sunt interesate de astfel de autoturisme, mai ales datorită stimulentelor acordate prin Programul Rabla Plus. Românii preferă mașinile electrice atât costului redus pe km, cât și al confortului oferit, având în vedere că își pot încărca autoturismul de acasă. Mai mult decât atât, un astfel de autoturism poate fi încărcat cu ușurință prin panourile fotovoltaice.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Orașul minune! Doar în 20 de minute de acasă la școală sau la spital. Proiectul Guvernului merge la președintele României

Analiza realizată de EVconnect, companie specializată în instalarea de sisteme de încărcare mașini electrice, arată că, înainte de a-și cumpăra un astfel de autoturism, românii preferă să cerceteze piața pentru a afla cât costă instalarea unei stații electrice acasă, care sunt cele mai bune variante și de câtă putere au nevoie. Potrivit analizei, investiția variază între 4.800 de lei și 6.500 de lei cu tot cu montaj, dacă vorbim despre o stație cu conexiune Type 2. Prețul variază și în funcție de putere, complexitatea lucrării, distanța dintre panoul electric și amplasamentul stației.

Românii pot întâmpina o serie de provocări, dacă vorbim despre tipul de amplasament și de puterea disponibilă. Este bine de știut că nu are relevanță dacă sursa de alimentare este mai mică decât puterea maximă furnizată de stație. Acest lucru se explică prin simplul fapt că stațiile electrice ca V2C Trydan au posibilitatea de a limita puterea de încărcare în funcție de consum și puterea maximă contractată. Pentru a afla cât costă „un plin” la o mașină electrică acasă, înmulțiți capacitatea netă a bateriei cu prețul pe care îl aveți pentru un kWh pe factura de energie.

Mașina electrică
Mașina electrică

„Spre exemplu, o Tesla Model 3 care are o baterie cu o capacitate netă de 57 kWh, se poate încărca acasă la un cost de 57 de lei, dacă la furnizorul de energie aveți un tarif de 1 leu/kWh. Astfel, puteți parcurge circa 400 de km cu o Tesla Model 3 la costul menționat mai sus.

Inginerii EVconnect oferă consultanță în achiziția și montarea de stații electrice de peste zece ani atât pentru spații comerciale, birouri, cât și pentru clienții rezidențiali. Compania deține în România una dintre cele mai mari rețele de încărcare publică, care va avea peste 500 de stații electrice până la finalul anului”, se mai menționează în analiză.

Ce caracteristici trebuie să aibă stația de încărcare pentru a reduce costurile:

  • Conectivitate cu invertorul. Costul montajului este redus semnificativ din simplul fapt că V2C Trydan are posibilitatea de a se conecta la orice tip de invertor fără dispozitive suplimentare.
  • Aplicație de management. Funcția permite utilizarea exclusiv a surplusului de energie produs de panouri, oferă informații despre energia utilizată pe timpul încărcării și oferă informații despre  alimentarea direct din baterii.
  • Încărcare dinamică.
  • Un cablu cât mai lung.
  • Certificarea de conformitate și instalarea corectă.

Citește și despre următorul subiect: Șansele să-ți iei țeapă dacă cumperi o mașină second-hand! Ce a descoperit un român după ce a ajuns cu ea acasă