- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie importantă în Europa! Se va construi o autostradă care va lega România de Grecia

07 Nov, 12:20 • Fundeanu Madalina
S-a stabilit planul pentru un mare proiect rutier ce va lega România de Grecia. În termen de 5 ani este estimat că ar trebui să fie gata autostrada Alexandroupoli-Constanţa.
Decizie importantă în Europa! Se va construi o autostradă care va lega România de Grecia

Marele proiect rutier care va lega Grecia de România printr-o nouă autostradă, formând un nod important de transport pentru zona balcanică, începe să intre în linie dreaptă. Planul guvernului bulgar pentru crearea unei axe rutiere care va lega oraşele Alexandroupoli și Ormenio din regiunea grecească Evros de oraşul Constanța din România a fost prezentat de ministrul de finanțe al Bulgariei, Assen Vassilev, la prima conferință internațională a Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), conform știripesurse.ro.

Autostrada care va lega România de Grecia

În termen de 5 ani este estimat că ar trebui să fie gata autostrada Alexandroupoli-Constanţa, cu traversarea Bulgariei.

Ministrul bulgar de Finanțe a detaliat planul guvernului său cu privire la interconectarea țării cu regiunea extinsă. Un rol cheie în aces plan îl ocupă conexiunea nord-sud prin construcția unei autostrăzi care va lega Grecia și România, cu traversarea Bulgariei, proiect pentru care a fost semnată o declarație comună în cadrul întâlnirii de la Varna între premierii celor trei ţări.

După cum a menționat Vassiliev, în bugetul acestui coridor a fost inclusă o garanție de șase miliarde de euro și este așteptată selecția consorțiului care va realiza construcția acestuia.

Te-ar putea interesa și: ARF a anulat licitația PNRR pentru 12 trenuri cu hidrogen. Alstom-Linde Gaz a anunțat că nu poate livra ramele în termenele solicitate

Autostrada
Autostrada

Când a fost întrebat despre finanțarea proiectului, ministrul bulgar de finanțe a spus că țara va solicita bani de la Uniunea Europeană pentru a compensa costurile, dar nu va opri între timp proiectul în așteptarea finanțării.

„Banii sunt deja disponibili și bineînțeles că putem ajuta și țările vecine pentru ca (proiectul) să poată fi finalizat mai repede. Este foarte important pentru comerțul dintre țări mai ales după războiul din Ucraina și acum din Gaza”, a subliniat el, arătând că este un proiect foarte important, astfel încât comerțul să nu se mai bazeze pe Marea Neagră, pe care a descris-o drept un „lac al ruşilor”.

Atât Grecia, cât și Bulgaria și România vor căuta să atragă finanțare nerambursabilă din fonduri europene pentru acest proiect. Mai mult de atât, cele trei state ar urma să încerce să ia credite și de la anumite instituții bancare din Europa.

Conform planurilor, proiectul amplu de infrastructură care implică și o autostradă între Bulgaria și România ar urma să aibă la bază o colaborare strânsă între cele trei state.

Pe lângă autostrăzi, planul include și căi ferate, precum și o conductă de petrol de la Alexandroupoli la Burgas. Conducta ar trebui să ajungă atât în România, cât și în Republica Moldova, dar și spre Ucraina. În plus, inițiatorii prevăd și construcția unei conducte pentru combustibili.

Vezi și: Autostrada Ploiești – Brașov bate pasul pe loc. Licitația pentru execuția unui lot de 5 kilometri va fi lansată anul viitor. Studiul de fezabilitate este de abia 15%