- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dobrogea obține avize pentru proiectele înghețate de producere a energiei electrice. Transelectrica anunță investiții de peste 1 miliard de euro

23 Apr, 15:40 • Lupu Alexandra
În ciuda faptului că Dobrogea nu mai are loc pentru proiectele de producere a energiei electrice, Transelectrica anunță investiții uriașe. Iată cum se explică situația.
Dobrogea obține avize pentru proiectele înghețate de producere a energiei electrice. Transelectrica anunță investiții de peste 1 miliard de euro

Harta capacităților de racordare pentru noi proiecte de producere a energiei electrice arată că, în Dobrogea, nu mai există loc. Cu toate acestea, Transelectrica anunță investiții de peste 1 miliard de euro, informează zf.ro.

Cum se explică investițiile din Dobrogea

Pe site-ul Transelectrica, se anunță realizarea unor noi proiecte în zona Dobrogea, cu o capacitate de 1.000MW. Ultimele informații arată că investițiile depășesc suma uriașă de 1 miliarde de euro.

Avizele sau contractele de racordare la rețea au fost obținute pe parcursul anului trecut sau chiar și la începutul lui 2023. Pe același site, harta capacităților din Dobrogea arată că nu mai există loc pentru niciun megawatt nou.

Din acest punct de vedere, specialiștii din sistemul de transport al energiei precizează că multe dintre proiectele care au fost înghețate la un moment dat sunt reluate în cele ce urmează. Astfel, investitorii aplică pentru obținerea unor noi documente. În ceea ce privește capacitatea lipsă de racordare pentru noi proiecte de producere a energiei electrice, experții spun că se finalizează noi măsuri de întărire, iar în acest fel, se creează loc pentru noile investiții.

Citește și despre: Prima zi de Paște vine cu vești excelente pentru țară! Record în economia românească! România a ajuns la valori rar întâlnite în exporturile de energie electrică

„Multe proiecte sunt reluate, adică investitorii sau noii proprietari aplică pentru noi avize. Pe de altă parte, şi pe partea de reţea se finalizează proiecte de întărire, aşa că începe să se creeze loc, treptat, pentru noi investiţii”, spun specialiştii din sistemul de transport al energiei.

Dobrogea
Dobrogea

Ultimele informații arată că cele mai noi două proiecte eoliene care au primit avizul tehnic de racordare la reţeaua Transelectrica, chiar la începutul lui 2023, au o capacitate individuală de 294 MW. În paralel, președintele Future Energy Leaders declară că, la momentul actual, România are 4.4GW de energie regenerabilă, împărțită astfel: 3 în energie eoliană și 1.4 în cea fotovoltaică.

Adrian Vintilă a menționat că, până în 2030, statul român ar trebui să crească considerabil capacitatea de energie regenerabilă, până la cel puțin 10.3 (5.2 în eolian și 5.1 în fotovoltaic). Reprezentantul precizează că acest lucru ar duce la ponderea energiei din surse regenerabile la 30.7% din perspectiva consumului final brut.

„La momentul actual, România are 4,4 GW de energie regenerabilă (3 GW în energie eoliană şi 1,4 GW în energie fotovoltaică). La orizontul anului 2030 capacităţile de energie regenerabilă ar trebui să ajungă la cel puţin 10,3 GW (5,2 GW în eolian şi 5,1 GW în fotovoltaic), fapt ce ar duce ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie la 30,7%”, spune Vintilă.

Vezi și: Ucraina revine după o pauză lungă! Țara reia exporturile de energie electrică către Europa