- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Documentul prin care românii vor afla ce pensie primesc la bătrânețe. Daniel Baciu anunță schimbarea crucială

26 May, 14:06 • Bumbeneci Diana
Daniel Baciu anunță o nouă modificare privind veniturile românilor. Ce trebuie să facă aceștia ca să afle ce bani vor primi la pensie.
Documentul prin care românii vor afla ce pensie primesc la bătrânețe. Daniel Baciu anunță schimbarea crucială

Începând cu 1 septembrie, 3 milioane de pensionari ar urma să primească bani în plus. Până atunci însă știm că modelul noilor decizii de pensionare a fost publicat în Monitorul Oficial și a ajuns și la Casele de pensii.

În noua formă a documentului, pensionarii pot afla ce punctaj au obținut, numărul de puncte stabilite, suma pensiei, dar și cum s-a ajuns la suma respectivă. De altfel, prin ultimele schimbări se modernizează şi sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii Publice. Sistemul va aduna laolaltă mai multe servicii pentru pensionari, dar și pentru cei care cotizează la sistemul național. Aplicația „e-Talon” va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic.

Mai mult, în aplicație, românii pot depune documente spre soluționare. Vorbim despre cereri pentru acordarea unui bilet de tratament, cereri pentru ajutorul de deces sau dosarul de pensie în format electronic.

Se renunță la dosarul cu șină

În cadrul declarațiilor sale, liderul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a mai oferit detalii și cu privire la în ce constă noul sistem informatic integrat al CNPP. Oficialul mai explică și faptul că pensionarii își vor putea depune dosarul direct în spațiul virtual, fără alte drumuri la Casele de Pensii.

Nu vrem să se mai depună dosarul fizic, celebrul dosar cu șină. El se va putea depune direct în spațiul virtual, unde pensionarii își vor putea face un cont, unde își pot vedea tot istoricul, chiar și realizarea vechimii stagiului de cotizare. Vor putea vedea toate serviciile pe care noi le oferim.

Talonul de pensie va fi tot în format digital, biletele de tratament, transmiterea de cereri și oferirea de răspunsuri, simulare a pensiei, a calcului, unde oamenii pot să-și introducă datele și să-și facă o simulare a cuantumului pensiei“, a declarat Daniel Baciu, potrivit Realitatea PLUS.

Citește și: Cât costă să cumperi de la bancă un apartament care ar valora 70.000 de euro. Suma depășește cu mult valoarea locuinței

pensii, Daniel Baciu
pensii, Daniel Baciu

Spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat
Finanțarea noului sistem informatic al Casei Naționale de Pensii Publice a fost aprobată de Guvern. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii în urmă cu câteva zile.

Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care să permită aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural și tehnologic și va avea noi componente funcționale, astfel încât să aibă capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

Portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, și un nou set de funcționalități;
Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;
Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;
Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată.
Sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

De asemenea, cetățenii vor putea să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, arată reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială.

Poți citi și: Ministrul Marcel Boloș, mesaj pentru români în ziua în care Guvernul a căutat bani pentru plata salariilor și pensiilor majorate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult