- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ei sunt românii care ar putea avea interzis la TikTok! Care este motivul pentru care această regulă este impusă

01 Mar, 23:45 • Cornel Ghimeșan
O categorie de români ar putea să fie obligată să îți dezinstaleze aplicația TikTok și să își închidă conturile. Comisia Europeană a luat aceastp decizie pentru angajații instituției. Această măsură este luată în vederea protejării împotriva unui atac cibernetic.
Ei sunt românii care ar putea avea interzis la TikTok! Care este motivul pentru care această regulă este impusă

TikTok-ul ar putea fi interzis pentru senatorii români, care vor trebui să își închidă conturile. Angajații Comisei Europene trebuie deja să respecte această regulă, care se aplică de asemenea și parlamentarilor danezo. Aplicația a fost interzisă din cauza riscurilor ridicate de atac cibernetic. Sebastian Burduja a delcarat că această problemă urmează să fie analizată, informează Mediafax.

Citește și: Un producător de bere renumit din România confirmă oprirea producției. Mai multe locuri de muncă vor fi desființate în 2023

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a comentat posibilitatea ca aplicația TikTok să fie interzisă și în România în rândul senatorilor, dat fiind precedentul creat de Comisia Europeană și de Parlamentul din Danemarca. Angajații au fost obligați să renunțe la aplicația chinezească, atât de pe telefoanele personale, cât și de pe telefoanele de serviciu. Autoritățile sunt de părere că această aplicație crește exponențial riscul unui atac cibernetic.

„Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituțiile implicate. E un lucru foarte bun și un exemplu foarte bun pe care ni-l dați, pentru că dacă nu am avea legea securității cibernetice, dacă ea nu va fi operaționalizată, va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri (marți – n.r.) de CCR realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole.

Și știți bine, noi am interzis prin lege antivirusul rusesc și o serie de soluții, am emis un ordin de ministru cred că săptămâna trecută prin care toate instituțiile din România au o listă de furnizori de soluții software care nu sunt agreați și acum au un termen de o lună – două luni în care trebuie să își facă acest inventar și să înlocuiască soluțiile care au fost identificate drept vulnerabile”, a spus Burduja.

TikTok interzis în Danemarca

Și Parlamentul Danez a luat decizia de a interzice aplicația TikTok în rândul parlamentarilor. În tot acest timp, Senatul României are un cont de TikTok, iar mulți dintre parlamentarii din țara noastră au conturi care au devenit virale pe aplicație.

„Este o analiză care trebuie făcută cu maximă seriozitate (dacă reprezintă un risc – n.r.). Pe legea Kasperski, așa cum i s-a spus, România a fost între primele state europene care a interzis prin lege autorităților publice să cumpere asemenea soluție. Deci și aici trebuie să analizăm și de îndată ce vom avea o analiză finală vom emite o dispoziție în acest sens. Categoric da, facem o analiză. Vom veni cu un răspuns când analiza va fi finalizată, pentru că nu vrem nici să generăm o reacție adversă dacă nu este cazul în acest moment”, a mai spus ministrul Sebastian Burduja.

Nu numai Danemarca a luat această hotărâre. Și în SUA și Canada au interzis aplicația TikTok pe dispozitivele mobile care aparțin guvernului. Aceste decizii au fost luate pentru a putea asigura securitatea datelor. Acest lucru se întâmplă în contextul în care o revizuire internă a demonstrat faptul că metodele de colectare a datelor pe TikTok pot face utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice.

Alte articole: Nicolae Ciucă recunoaște: „România este o țară cu risc seismic”. Ce decizii se vor lua în regim de urgență

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult