- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii încă își așteaptă bursele neprimite. Ministerul Educației plasează vina la Ministerul Finanțelor

25 Oct, 18:51 • Cassano Sabrina
Elevii încă își așteaptă bursele de merit, dar și cele de ajutor social. Termenul limită a tecut, însă lucrurile nu par a se reglementa prea curând.
Elevii încă își așteaptă bursele neprimite. Ministerul Educației plasează vina la Ministerul Finanțelor

Elevii încă își așteaptă bursele de merit, dar și cele de ajutor social. Cu toate că termenul limită la care banii trebuiau să ajungă la elevi era data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform actului normativ, acest lucru nu s-a întâmplat. Ministerul Educației plasează vina pe Ministerul Finanțelor, iar la mijloc rămân copiii care așteaptă cu sufletul la gură să își primească răsplata cuvenită mucnii lor.

Elevii încă își așteaptă banii

Cei care au semnalat că banii nu au ajuns la elevi au fost chiar părinții acestora, iar cei de la Edupedu.ro au încercat să afle de ce nu au ajuns banii la elevi și care e situația în țară.

„Banii pentru bursele profesionale și Bani de liceu au fost plătiți de minister, însă banii pentru bursele de merit, performanță, de studiu și de ajutor social sunt livrați de ministerul de finanțe în teritoriu”, conform răspunsului trimis de instuție.

”În privința burselor cu termen de plată 15 ale lunii, bani care ar trebui virați de Ministerul de Finanțe, Ministerul Educației va trimite o adresă către inspectoratele școlare județene și va cere execuția bugetului școlilor pentru luna octombrie, cu data de referință 30 octombrie, pentru a avea situația clară a sumelor virate pentru burse. Inspectoratele vor fi rugate, de asemenea, să transmită dacă sunt semnalate eventuale probleme de către școli și repartizarea sumelor la nivel de UAT-uri (n.red. Unități administrativ teritoriale)”, mai precizează Ministerul Educației.

Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022, “în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:

  • 500 de lei, pentru bursa de performanță;
  • 200 de lei, pentru bursa de merit;
  • 150 de lei, pentru bursa de studiu;
  • 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale. Bursele prevăzute la art. 1 alin. (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă“.

Ministerul Finanțelor face plățile către Direcțiile Finanțelor Publice din teritoriu care direcționează către UAT-uri, iar UAT-urile către școli”, explică ministerul Educației.