- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fraude uriașe în domeniul energiei. Românii încearcă să păcălească sărăcia și facturile imense

17 Nov, 12:00 • Cornel Ghimeșan
Din cauza sărăcirii și a facturilor din ce în ce mai mari la energie, unuii români au început să recurgă la tot felul de metode pentru a frauda sistemul. Astfel, în primele zece luni din 2022, un celebru distribuitor de gaz a înregistrat un prejudiciu consistent. 
Fraude uriașe în domeniul energiei. Românii încearcă să păcălească sărăcia și facturile imense

937 de cazuri de consum fraudulos au fost identificate la Delgaz Grid, în perioada ianuarie – octombrie 2022. 496 dintre fraude au fost depistate la gaze naturale, iar 441 la energie electrică, a mai transmis compania.

Pentru depistarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului au fost întocmite și transmise către instituțiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică și 103 pe cel de gaze naturale.

De semenea, și în 2021, în perioada aprilie – decembrie, au fost identificate 1.069 de fraude, dintre care 639 la gaze naturale și 430 la energie electrică. În plus, au fost transmise 416 plângeri penale, 77 pe segmentul de gaze naturale și 339 pe segmentul de electricitate.

Cei care fură energie riscă să creeze probleme tehnice grave și-și pun propria viață în pericol, avertizează specialiștii din energie.

„Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, iluzoriu, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața.

Pot avea de suferit atât cei care ‘beneficiază’ direct de consumul fraudulos, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din apropiere. Oare merită?”, a transmis Delgaz Grid.

 

Avertismentul specialiștilor din energie

 

Cei care fraudează sistemul fură și de la consumatorii bine intenționați, au avertizat cei de la Delgaz Grid.

„În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consu-matorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție, parametri neconformi ai energie furnizate”, explică Delgaz Grid.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 937 de cazuri descoperite în acest an se ridică la circa 20,5 GWh. Astfevaloarea estimată a prejudiciului fiind de aproape 10 milioane de lei.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult