- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este 13 iunie sărbătoare legală? Ce trebuie să știe românii care vor liber de Înălțarea Domnului

10 Jun, 23:45 • Adrian Popovici
Deși Înălțarea Domnului este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, aceasta nu este și o sărbătoare legală. Asta înseamnă că pe 13 iunie românii nu vor avea liber.
Este 13 iunie sărbătoare legală? Ce trebuie să știe românii care vor liber de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului, sărbătorită la 40 de zile după Înviere și marchează un moment crucial în viața de cult a creștinilor. Anul acesta, Înălțarea Domnului cade pe 13 iunie 2024. Dată fiind importanța acestei sărbători, mulți români se așteaptă că această sărbătoare religioasă să fie și o zi liberă de la stat, ceea ce ne-ar permite să avem o nouă mini-vacanță, notează Kanal D.

Deși este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, marcată cu cruce roșie, nu este zi liberă legală. Românii vor trebui să meargă la muncă în această zi. Totuși, vestea bună este că la finalul lunii iunie ne așteaptă o minivacanță de Rusalii. Pogorârea Duhului Sfânt are loc pe 23 iunie 2024, care pică într-o zi de duminică. Prin urmare, românii vor avea liber atât duminică, cât și luni, 24 iunie, a doua zi de Rusalii, datorită unei punți legale.

După mini-vacanța de Rusalii, românii se mai pot bucura de o vacanță de patru zile în luna august, atunci când este celebrată Adormirea Maicii Domnului.

Sfânta Maria Mare este celebrată la data de 15 august, ce pică într-o zi de joi, ce este o zi liberă legală, iar din acest motiv, Guvernul a decis ca data de 16 august să fie liberă pentru bugetari, astfel încât să se creeze o punte către weekend, astfel încât să fie o mini-vacanță de 4 zile.

Te-ar putea interesa și: Biserica Ortodoxă a luat marea decizie! Începând cu anul următor, pe 1 octombrie va fi celebrată o mare sărbătoare

Zile libere de la stat în 2024:

Pe parcursul anului 2024, românii se bucură de 17 zile libere legale, dintre care 10 cad în timpul săptămânii și 7 în weekend.

Iată o listă detaliată:

1-2 ianuarie: Anul Nou

6 ianuarie: Boboteaza

7 ianuarie: Sfântul Ion

24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române

1 mai: Ziua Muncii

2-3 mai: „punte” de Paște

5-6 mai: Paștele ortodox

15-16 august: Adormirea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mare (cu „punte” legală vineri, 16 august)

1 decembrie: Ziua Națională a României

25-26 decembrie: Crăciunul (cu „punte” legală vineri, 27 decembrie)

Citește și: Calendar ortodox 18 octombrie. Sărbătoare mare la români! Cui spunem azi „La mulți ani”