- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Fermierii vor primi 12 euro/hectar în 2023. Care sunt condițiile pentru a beneficia de subvenție

02 Jan, 10:53 • Cornel Ghimeșan
Anul 2023 vine cu vești bune pentru fermierii și agricultorii români! Planul Național Strategic 2023-2027 înseamnă mai multe tipuri de subvenții și ajutoare menite să susțină agricultura românească.
Este oficial! Fermierii vor primi 12 euro/hectar în 2023. Care sunt condițiile pentru a beneficia de subvenție

Odată cu intrarea în anul 2023, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)  implementează Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027. În cadrul acestui plan este cuprinsă și intervenția DR-10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative, care vine cu o subvenție suplimentară acordată în anumite condiții.

Citește și: Petre Daea face dezvăluiri șocante. Ce se află în interiorul seifului de 500 de kiligrame din Ministerul Agriculturii?

”Sprijinul din cadrul acestei intervenții se acordă anual per hectar de suprafață agricolă și urmărește o compensare pentru fermieri, în întregime sau parțial, pentru costurile suplimentare și pentru pierderile de venit aferente constrângerilor naturale sau altor constrângeri specifice din zona în cauză, diminuându-se în acest fel riscul de abandon al activităților agricole. În plus, sprijinul pentru intervenție va încuraja continuarea activităților agricole în aceste zone, împreună cu respectarea standardelor de condiționalitate”, precizează Ministerul Agriculturii.

Din anul 2023, pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative, un număr de 723 localități au fost incluse în această categorie, totalizând o suprafață agricolă de 4.047.790,65 ha.

”Pentru un număr de 79 localități au fost depășite constrângerile naturale cu ajutorul unor investiții în domeniul irigațiilor sau prin activitate economică având o suprafață agricolă exclusă de 548.163,21 ha”, mai spun reprezentanții MADR.

Cine poate beneficia de subvenție în 2023?

Potrivit PNS

, fiind vorba de o plată compensatorie, sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei măsuri are o intensitate de 100%. Cu scopul asigurării resurselor financiare necesare pentru implementarea intervenției ANC-SEMN, începând cu anul 2023, pentru zonele care se confruntă cu alte constrângeri naturale semnificative nivelul plății compensatorii este de 12 euro/ha/an.

În afară de zona montană, există alte zone ce sunt caracterizate în principal de o productivitate scăzută datorită acțiunii factorilor naturali restrictivi. În România, factorul biofizic principal care conduce la apariția zonelor cu constrângeri naturale este cel climatic, legat de apariția secetei. De asemenea, există alte zone caracterizate de o serie de particularități edafice (soluri argiloase sau nisipoase – care conduc fie la stagnarea apei, fie la un drenaj foarte rapid al acesteia), climatice (temperaturi scăzute), etc.

Este oficial! Fermierii vor primi 12 euro/hectar în 2023. Care sunt condițiile pentru a beneficia de subvenție
Este oficial! Fermierii vor primi 12 euro/hectar în 2023. Care sunt condițiile pentru a beneficia de subvenție

Identificarea și desemnarea zonelor, altele decât zona montantă, care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative are la bază analiza criteriilor bio-fizice, atât din punct de vedere al intensității (praguri), cât și din perspectiva extinderii (ponderea din suprafața agricolă utilizată).

Zonele afectate de constrângeri naturale dețin o pondere însemnată de 50,02%, care prezintă caracteristici nefavorabile de mediu, ca urmare a existenței unor factori bio-fizici (climatici, edafici, relief) ce limitează activitatea agricolă uzuală prin obținerea de producții reduse, scurtarea perioadei de vegetație, creșterea costurilor de producție, etc.

Alte articole: Cancelarul austriac vrea să aplaneze scandalul Schengen. Karl Nehammer merge în Bulgaria să cerceteze problema frontierelor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult