- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Se dau 25.000 lei pentru doritorii de panouri solare. Ce condiții trebuie îndeplinite

22 Mar, 17:26 • Constantin Cristina
Guvernul a propus Comisiei Europene un proiect finanțat prin REPowerEU, prin care doritorii români pot beneficia de vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru panouri solare.
Este oficial! Se dau 25.000 lei pentru doritorii de panouri solare. Ce condiții trebuie îndeplinite

Proiectul propus de Guvern către Comisia Europeană, presupune acordarea unor vouchere pentru panouri solare sau alte sisteme aferente, iar doritorii de o astfel de instalație, pot primi o sumă în valoare de 25.000 de lei, a informat wall-street.ro.

Citește și: Vești extraordinare pentru românii vulnerabili. Marcel Boloș anunță un nou pachet de vouchere și ajutoare. „Vom sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale”

Se vor aloca peste 233 de milioane de euro pentru a pune la dispoziție acest program de vouchere și totodată să se stimuleze instalarea panourilor fotovoltaice.

„Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice”, potrivit documentului prezentat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Proiectul REPowerEu care a fost votat de curând în Parlamentul European, prezintă o valoare totală de 20 de miliarde de euro în granituri nerambursabile. România va beneficia de suma de 1,39 de miliarde de euro pentru investiții în domeniul energiei, iar banii va trebui să-i cheltuiască până în 2026.

Scopul proiectului este să accelereze tranziția verde și să elimine dependența de combustibili fosili din Rusia. Se vor urmări următorii pași: diversificare, economisire, accelerarea trecerii la energia curată, arată sursa citată.

doritorii pot primi 25.000 de lei pentru panouri solare
doritorii pot primi 25.000 de lei pentru panouri solare

Cum își pot revendica doritorii voucherele

Doritorii vor fi aleși în urma unei selecții a cererii realizată online bazată pe principiul primul venit – primul servit. Actele necesare înscrierii, vor fi urcate pe platforma digitală. După extragere, beneficiarii vor trebui să se prezinte fizic pentru a confirma locul împreună cu actele în original, apoi beneficiarul cu firma trebuie să întocmească proiectul de instalare a unui sistem de panouri solare cu o putere de minim 3kw net.

La finalizarea proiectului de instalare, beneficiarul va trimite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV, alături de factura de plată și dovada obținerii avizului tehnic de racordare la coordonatorul de investiții și în 5 zile lucrătoare se va primi contravaloarea voucher-ului. Contravaloarea este de 25.000 de lei și astfel de instalări se pot face până în trimestrul III al anului 2026, a specificat sursa menționată mai sus.

Zonele potrivite pentru panouri fotovoltaice

De asemenea, în document sunt precizate zonele potrivite care au o capacitate fotovoltaică ridicată. Principalele regiuni potrivite pentru România sunt: Regiunea de dezvoltare Nord-Est, Regiunea de dezvoltare Sud-Est, Regiunea de dezvoltare București-Ilfov și Regiunea de dezvoltare Munteniei.

Hotspot-uri actuale pentru panourile solare din România sunt distribuite astfel, conform MIPE:

• Zona roșie (1,387 kWh/mp/an) cuprinde – Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudului Moldovei;
• Zona galbenă (1,168-1,241 kWh/mp/an) cuprinde – regiunile carpatice și subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania, zona de mijloc și nord a Moldovei, Banat;
• Zona albastră (1,095-1,168 kWh/mp/an) – regiunile montane.

Alte articole: Guvernul aprobă un nou sprijin pentru români. Persoanele care suferă de boala secolului primesc vouchere în valoare de 3.000 de lei