România se confruntă cu o problemă majoră de evaziune fiscală, estimată la aproximativ 10% din PIB, ceea ce înseamnă că un leu din trei nu este încasat de stat. Acest fenomen afectează direct finanțele publice, în special în domenii strategice precum sectorul petrolier și cel energetic, unde pierderile ajung la un miliard de lei anual. În ciuda eforturilor autorităților, fenomenul pare să se amplifice din cauza inovării constante a metodelor de fraudare.
În ultimele două zile, autoritățile au desfășurat o operațiune de amploare – Operațiunea „Jupiter”, care a presupus peste 500 de percheziții la nivel național, vizând rețele complexe de evaziune fiscală, spălare de bani și fals în declarații. În centrul atenției se află municipiul Constanța, unde anchetatorii au descoperit un prejudiciu de peste 6 milioane de euro. Investigațiile vizează afaceriști influenți, politicieni locali și funcționari din cadrul Administrației Portului Constanța, suspectați că ar fi primit sau promis mită pentru contracte de mentenanță, bunuri și servicii.
Ancheta derulată de DNA a fost extrem de discretă, tocmai pentru a evita blocajele cauzate de rețelele de influență și corupție bine consolidate. Au fost utilizate toate resursele disponibile, mijloace tehnice complexe, investigatori sub acoperire, pentru a documenta faptele fără scurgeri de informații.
În sectorul energetic și petrolier, ANAF a efectuat peste 4.700 de controale în ultimii 4 ani și a aplicat amenzi de aproximativ 16 milioane de lei. Cu toate acestea, inspectorii fiscali se declară depășiți de nivelul de sofisticare al noilor scheme de fraudă. Deși nu au crescut ca volum, metodele de evaziune au devenit tot mai inteligente, fapt ce impune reforme legislative și instituționale profunde.
„Să-i pedepsească pe cei care au încălcat legea și ce e mai important – pagubele să le recuperăm. Faptul că se introduce CSAT în discuție, se recunoaște dimensiunea problemei și dificultatea de a rezolva problema doar pe baza structurilor Ministerului de Finanțe și sigur că se recunoaște necesitatea diversificării și sofisticării metodelor prin care infractorii sunt prinși, aduși în fata justiției”, susține Cristian Păun, analist financiar.
Experții cer implementarea unui circuit economic clar și transparent, de la producător la consumator, cu garanții care să prevină sustragerea de la plata TVA-ului și a accizelor. Se cere o reformă sistemică pentru a combate eficient evaziunea, care ar trebui să implice inclusiv CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării).
Președintele României, Nicușor Dan, a declarat că evaziunea fiscală este o amenințare la adresa securității economice și că va propune implicarea serviciilor secrete în combaterea fenomenului. În cadrul primei ședințe CSAT din luna iunie, se va discuta posibilitatea modificării Strategiei Naționale de Apărare pentru a include în mod explicit lupta împotriva evaziunii fiscale în lista priorităților strategice ale statului.
„Am spus că avem o mare problemă legată de deficit, cu marea evaziune fiscală și e nevoie ca instituțiile, inclusiv serviciile, să se preocupe de problema asta. Și e o discuție dacă e sau nu, e nevoie să modificăm în sensul acesta Strategia Națională de Apărare”, a declarat Nicușor Dan.
Totodată, președintele a recunoscut că Ministerul Finanțelor, în forma actuală, nu are capacitatea de a gestiona eficient acest flagel și că este nevoie de o diversificare și sofisticare a instrumentelor de control și anchetă.
În plan juridic, legislația prevede pedepse între 2 și 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, pedeapsa putând ajunge la 11 ani în cazul prejudiciilor de peste 500.000 de euro.