- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii români primesc 30 euro/tonă pentru exportul de cereale din România/ Statul român a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina

27 Aug, 12:57 • Constantin Cristina
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a cerut CE prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina şi o subvenţie de 30 de euro/tonă la exportul de cereale.
Fermierii români primesc 30 euro/tonă pentru exportul de cereale din România/ Statul român a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina

România a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la sfârşitul acestui an, introducerea de două noi produse în listă, dar şi acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro/pe tonă pentru exportul cerealelor din România, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Citește și: Legumicultorii primesc fonduri de peste 22 de milioane de euro! Ministerul Agriculturii continuă programul prin care acordă sprijin pentru cultivarea legumelor

Fermierii români primesc 30 euro/tonă pentru exportul de cereale din România/ Statul român a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina

De asemenea, ministrul Agriculturii spune că a semnat deja acordul cu alte patru state afectate de război de la granița României, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, pentru prelungirea restricţiilor până la 31 decembrie 2023.

„Am semnat la Varşovia un acord prin care toate cele cinci state afectate de război solicită prelungirea importurilor de cereale din Ucraina până la sfârşitul anului, iar lucru acesta se află deja în analiza Consiliul European. În perioada aceasta la Bruxelles este o perioadă de vacanţă, dar sunt convins că începând cu data de 28 august se vor reîntâlni şi aceste probleme urgente pentru fermieri vor fi puse pe tapet.

Săptămâna viitoare voi avea din nou o videoconferinţă cu colegii mei din cele cinci state, unde se vor discuta cele două subiecte pe care le-am avut în Consiliul de Miniştri, respectiv derogarea de la a nu lăsa 4% teren pârloagă în România şi prelungirea interdicţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina”, a spus el.

Fermieri
Fermieri

Potrivit spuselor ministrului, CE nu ar mai avea argumente ca să nu prelungească interdicția importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe floarea soarelui din Ucraina.

„Ministrul ucrainean al Agriculturii a spus în videoconferinţa pe care am avut-o că România nu este piaţă de desfacere pentru cerealele din Ucraina, acestea nu sunt destinate pieţei din România şi atunci nu ştiu ce ar putea împiedica prelungirea interdicţiei de la 15 septembrie până la sfârşitul anului. Cred că lucrurile sunt foarte clare şi CE nu ar avea niciun argument, lucru pe care l-am spus şi CE, dar l-am înştiinţat şi pe comisarul european pe agricultură, Janusz Wojciechowski”, a menţionat Barbu.

De asemenea, Barbu adaugă că a solicitat Comisiei acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro pe tonă pentru exportul cerealelor din România. „Ştim că Portul Constanţa a fost destul de aglomerat, iar cheltuielile cu transportul ale fermierilor români au crescut foarte mult. De aceea am solicitat comisarului inclusiv acordarea unui sprijin de 30 euro pe tona de cereale pentru exportul cerealelor din România, având în vedere creşterea preţurilor la transport pentru fermierii români.

Putem vedea pe bursă că preţul unei tone de cereale este de 200 de euro, iar aproape 50-60 euro reprezintă costuri cu transportul, diferenţa fiind foarte mare faţă de anii precedenţi. Astfel, în Consiliul de miniştri, din data de 17 sau 18 septembrie voi reveni cu această solicitare. Consider că suntem îndreptăţiţi, ca stat, să dăm fermierilor români acest ajutor, dacă aproape 70% din tranzitul cerealelor din Ucraina s-a mutat pe teritoriul României”, a explicat el.

Alte articole: Cât vor costa primele roşii româneşti la tarabă. Legumicultorii promit că aceste vor apărea în două săptămâni