- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Formula de majorare a pensiilor în 2024. Ce pensie va primi un salariat cu 36 de ani de contributivitate. Ministrul Muncii a explicat

07 Nov, 08:23 • Fundeanu Madalina
Ministrul Muncii a explicat care este noua formulă de recalculare a pensiilor pentru anul 2024. Aceasta a dat un exemplu concret, pentru a ajuta românii să înțeleagă mai bine care este noua modalitate de calcul.
Formula de majorare a pensiilor în 2024. Ce pensie va primi un salariat cu 36 de ani de contributivitate. Ministrul Muncii a explicat

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu, a explicat la Antena 3 CNN formula prin care se va realiza majorarea pensiilor în 2024. Aceasta a luat un exemplu de salariat cu un salariu mediu brut, cu o facultate de 5 ani, armată de 6 luni şi șomaj de 6 luni (înainte de 2001) care a contribuit pe o perioadă de 36 de ani la sistemul de pensii.

Cum se va calcula majorarea pensiilor în 2024

„Aici avem în mod concret un exemplu de calcul pentru a arăta cum se aplică formulă. Am spus că vom avea totalul punctelor şi calculăm câte puncte are salariatul nostru, care este un salariat care a primit o remunerație, salariu mediu brut, a contribuit 36 de ani la sistemul de pensii.

Cu alte cuvinte asta înseamnă:

  • 1 punct de pensie x 36 de ani = 36 de puncte.

Avem facultate 5 ani, armată, șase luni, șomaj șase luni, asta înseamnă că avem 6 ani de perioade asimilate, adică 6,5 puncte calculate astfel:

  • 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani x 5 ani,
  • 0,75 de puncte pentru perioada 30-35 de ani x 5 ani
  • 1 punct pentru perioada 35-36 de ani x 1 an

Mai avem şi punctele de necontributive calculate astfel:

  • 0,25 puncte x 6 ani =1,5 puncte

Pentru a vedea totalul punctelor de pensie, vom aduna punctele contributive cu punctele de stabilitate și cu punctele necontributive și vom obține un punctaj de 44 de puncte la salariatul nostru.

Apoi vom înmulți totalul punctelor acumulate cu valoarea punctului de referință 81 lei, ceea ce înseamnă că, în exemplul nostru, salariatul nostru va avea o pensie în valoare de 3.564 lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu pentru sursa menționată.

Citește și: Simona Bucura Oprescu face anunțul cel mare pentru pensionari. 9 noiembrie este ziua cea mare pentru legea pensiilor!

pensii
pensii

O femeie pensionară, care a fost lucrător comercial, cu un stagiu realizat de 35 de ani, are puncte în plată 18 şi în formula nouă 24,25.

În acest moment, această doamnă primește 1.125 de lei. Ca urmare a majorării de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 va avea o creştere până la 1.281.

Datorită recalculării, doamna în cauză va avea o pensie în valoare de 1.965 de lei de la 1 septembrie 2024. Ceea ce înseamnă că va avea o creştere de 74%.

Potrivit ministrului Muncii, în astfel de situaţii se află mulţi români în prezent.

„Există situaţii în care persoane care au avut stagiul complet de cotizare de 35 de ani se află încă în indemnizația minimă socială. Sunt persoane care au contributivitate mult mai mică, dar au intrat în indemnizație minimă socială ori pe situaţii derogatorii ori din păcate pe invaliditate sau alte situaţii specifice”, a mai adăugat Simona Bucura-Oprescu.

Într-un alt exemplu de corectare a inechităților, ministrul Muncii a arătat că sunt creşteri esenţiale la pensionarii care au fost profesori.

„Este una dintre categoriile profesionale care vor avea de câștigat datorită recalculării şi datorită noii formule, în special pentru cei care au lucrat înainte de 2001.

După noua formulă, luăm în calcul şi acordul global şi sporurile nepermanente care până acum nu au fost luate în calcul”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Totalul punctelor acumulate (puncte contributivitate, puncte necontributivitate, puncte de stabilitate) se înmulțește cu Valoarea punctului de referință (acesta este 71 de lei în prezent, iar începând cu 1 ianuarie va fi 81 de lei) și obținem valoarea pensiei, conform ministrului Muncii.

Vezi și: Șeful Casei de Pensii anunță când se va face egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. „Noutatea este că practic egalizarea se face treptat”