- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

FOTO. Iarna încă este prezentă în România. Locul în care stratul de zăpadă a trecut de 2,5 metri

10 Apr, 23:08 • Bumbeneci Diana
S-au întors ninsorile în zonele montane din România. Salvamontiștii au publicat imagini cu locul din România unde stratul de zăpadă are peste 2,5 metri.
FOTO. Iarna încă este prezentă în România. Locul în care stratul de zăpadă a trecut de 2,5 metri

Imediat ce au scăzut temperaturile în România s-au întors ninsorile, mai la munte. Meteorologii și salvamontiștii sibieni avertizează că este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe în munţii Făgăraşului, iar în restul zonelor de munte încă mai ninge la altitudini înalte.

Locul din România unde stratul de zăpadă are peste 2,5 metri

La peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din judeţ, de 2,6 metri. Riscul însemnat de avalanşă este la altitudinea de peste 1.800 de metri în masivul Făgăraş, cât şi sub această înălţime, motiv pentru care salvamontiștii îi avertizează pe români să nu se avânte pe cărările montane și să își pună viața în pericol.

Zăpadă Bâlea Lac
Zăpadă Bâlea Lac

„La peste 1.800 metri, zăpada va continua să se taseze uşor. În partea superioară se va menţine stratul instabil şi cu rezistenţă relativ redusă acumulat în ultima săptămână şi care depăşeşte pe alocuri 30 – 40 centimetri, mai ales pe versanţii nordici. Acest strat este depus peste stratul mai vechi şi în mare parte îngheţat. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă.

Din cauza greutăţii zăpezii recent depuse, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi şi compactat, în special în jurul prânzului, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe”, au explicat luni meteorologii.

Accesul la Bâlea Lac, în munţii Făgăraş, se poate face doar cu telecabina, Transfăgărăşanul fiind închis circulaţiei pe porţiunea cuprinsă între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac.

Vezi şi: Risc de inundații în nordul Moldovei din cauza topirii bruște a zăpezii. Cum se pregătesc autoritățile

Ai mai putea citi și: ANM anunță cum va fi vremea de Paște și în Săptămâna Patimilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult