- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Franța și România, primele din UE cu cel mai mare deficit de cont curent în 2022

05 Oct, 19:30 • Bumbeneci Diana
Uniunea Europeană are un deficit de cont curent de 37,4 miliarde de euro în al doilea trimestru al acestui an. Estimările prezentate astăzi de Eurostat arată că
Franța și România, primele din UE cu cel mai mare deficit de cont curent în 2022

Franța și România sunt primele țări din spațiul Uniunii Europene cu cel mai mare deficit de cont curent. Estimările au fost publicate miercuri de Eurostat.

Franța și România, primele cu deficit de cont curent

Uniunea Europeană are un deficit de cont curent de 37,4 miliarde de euro în al doilea trimestru al acestui an. În rândul statelor membre cu cele mai mari deficite se află Franța (15,6 miliarde de euro) și România (11 miliarde de euro), conform estimărilor publicate miercuri de Eurostat.

Conform estimărilor, sunt 18 state membre UE care au înregistrat un deficit de cont curent în trimestrul al doilea. De partea cealaltă, cele mai mari excedente de cont curent au fost înregistrate în Germania (22,9 miliarde de euro), Irlanda (15,8 miliarde de euro) și Danemarca (12,9 miliarde de euro).

Citește și: Repartitoarele românilor trebuie să fie schimbate obligatoriu. Lovitură pentru românii care stau la bloc

Franța și România, primele din UE cu cel mai mare deficit de cont curent

Potrivit Eurostat, deficitul de cont curent al României s-a dublat de la un trimestru la altul, de la 5,2 miliarde de euro în primul trimestru până la 11 miliarde de euro în trimestrul al doilea.

În situația Uniunii Europene, deficitul de cont curent de 37,4 miliarde de euro din trimestrul al doilea este echivalent cu 1% din PIB-ul comunitar și vine după un excedent de 8,8 miliarde de euro (0,2% din PIB) în primul trimestru al acestui an și un excedent de 104,8 miliarde de euro (2,9% din PIB) în trimestrul al doilea al anului trecut.

Uniunea Europeană a mai raportat, în relațiile cu partenerii de bază, un excedent de cont curent pe relația cu Marea Britanie (43,6 miliarde de euro), Elveția (20,5 miliarde de euro), centrele financiare offshore (7,6 miliarde de euro), Canada (7,4 miliarde de euro), Hong Kong (6,3 miliarde de euro), Brazilia (5,1 miliarde de euro), SUA (3,9 miliarde de euro) și Japonia (600 milioane de euro). Deficite au fost înregistrate pe relația cu China (50,8 miliarde de euro), Rusia (33,4 miliarde de euro) și India (3,7 miliarde de euro).

Mai poți citi: 500 de lei pentru o categorie de români. Banii sunt de ajutor pentru plata facturilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult