- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Grevă de avertisment la Căile Ferate pe 15 septembrie. Trenurile vor fi oprite după ce negocierile cu Guvernul au eșuat

30 Aug, 17:42 • Constantin Cristina
Feroviarii opresc trenurile. Aceștia au anunțat o grevă de avertisment la CFR, după ce Guvernul nu a fost de acord cu ce au cerut CFR-iștii.
Grevă de avertisment la Căile Ferate pe 15 septembrie. Trenurile vor fi oprite după ce negocierile cu Guvernul au eșuat

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, cea mai mare organizație sindicală a ceferiștilor din România, a anunțat o grevă de avertisment la Căile Ferate pe 15 septembrie, a informat economedia.ro.

Citește și: Protest de amploare la Ministerul Transporturilor! Nemulțumiți de salarii, sindicaliștii CFR au ieșit în stradă și amenință că vor bloca circulația feroviară

Grevă de avertisment la Căile Ferate pe 15 septembrie. Trenurile vor fi oprite după ce negocierile cu Guvernul au eșuat

Așadar, protestul începe din data de 15 septembrie și se va desfășura dimineața, timp de două ore, de la 7:00 la 9:00, timp în care circulația trenurilor nu va funcționa. Greva vine pe fondul negocierilor cu Guvernul care au eșuat, pentru un nou Contract Colectiv de Muncă la CFR Infrastructură (detalii aici) și neaprobării Bugetelor pentru 2023 la Companiile Infrastructură și CFR Călători unde Legea Statutului Personalului feroviar se aplică parțial.

„Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, cea mai mare și mai reprezentativă organizație sindicală a ceferiștilor din România, afiliată la Blocul Național Sindical, anunță public că în data de 15 septembrie 2023 va declanșa o grevă de avertisment care are scopul de a atrage atenția asupra impasului în care s-a ajuns în ceea ce privește dialogul social dintre ceferiști și stat.

Din păcate, așa cum s-a întâmplat în fiecare guvernare care s-a angajat să rezolve problematica căii ferate, aflată, așa cum bine se știe, de ani și ani de zile, în moarte clinică, noi, ceferiștii, constatăm că agenda politicienilor care preiau managementul căii ferate nu corespunde cu lista de priorități formulată cu claritate și public de către lucrătorul feroviar.

Motivele pentru care am decis să organizăm greva de avertisment din 15 septembrie sunt multiple:

– Lipsa bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar.

– Lipsa finanțării strategice și coerente a căii ferate. Pentru readucerea structurii feroviare românești la parametrii europeni este nevoie de un proiect de țară corect coordonat cu structurile europene și finanțat cu câteva zeci de miliarde de euro. Până în acest moment, un astfel de proiect nu a fost finanțat, iar deschiderea unor șantiere pe coridoare de transport dedicate strict interesului european lasă în paragină restul țării.

grevă CFR
grevă CFR

– Lipsa de investiții în material rulant de calitate, modern. Nu există un plan de investiții solid în ceea ce privește înlocuirea completă a parcului de locomotive și vagoane cu care lucrează astăzi CFR Călători. Românii, cu greu se vor întoarce în vagoane, în astfel de condiții. Politicienii aflați în fruntea Ministerului Transporturilor ar trebuie să știe că excepțiile întăresc întotdeauna regula, motiv pentru care o simplă fotografie lângă un vagon de călători recondiționat, nu rezolvă problema.

– Lipsa salariilor corecte la calea ferată, salarii motivante care să permită înlocuirea unor generații de ceferiști. Se amintește din ce în ce mai rar că în astfel de condiții de salarizare, dar mai ales având în vedere relația greșită care se construiește între management și lucrătorii feroviari, companiile de stat de la calea ferată, unități strategice pentru economia româneasca, vor rămâne fără angajați. Deja, deficitul de angajați depășeste 6.000 de oameni iar orele suplimentare înregistrate sunt de ordinul zecilor de mii.

– Probleme din ce în ce mai multe și nerezolvate care au legătură cu Statutul personalului feroviar, lege votată de Parlamentul României, care nici până astăzi nu generează tot setul de efecte pentru beneficiarul său, lucrătorul feroviar. Iată câteva dintre cele mai importante probleme care rămân nerezolvate. Trebuie doar să mai amintim despre condițiile de muncă din gări, depouri, revizii de vagoane, linii sau instalații, fie vara sau iarna, la temperaturi imposibile. Este important să mai precizăm că multe, prea multe din exigențele siguranței circulației feroviare cu care sunt operate transporturile pe calea ferată se rezolvă doar datorită priceperii și improvizațiilor inginerilor și lucrătorilor feroviari.”, se arată în comunicatul de presă Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

În prezent, la CFR Infrastructură și CFR Călători sunt aproximativ 40.000 de salariați.

Alte articole: Decizie majoră pentru CFR! Protestatarii ceferiști, pregătiți să li se mărească salariile. Camera Deputaților a aprobat un amendament important