- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a aprobat noul Contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale, care intră în vigoare la 1 iulie

26 May, 15:42 • Bocioacă Bianca
Guvernul a aprobat noul Contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale, prevederile urmând să intre în vigpare la 1 iulie.
Guvernul a aprobat noul Contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale, care intră în vigoare la 1 iulie

Noul Contract-cadru introduce reglementări care urmăresc consolidarea prevenției și îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază, având ca scop depistarea precoce și tratarea bolilor în faze incipiente.

„Începând cu data de 1 iulie 2023 va intra în vigoare noul Contract-cadru, care va reglementa multianual condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, acest act normativ fiind aprobat de guvern în cadrul şedinţei de astăzi.

Reglementările nou introduse au ca obiective principale consolidarea prevenţiei în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi îmbunătăţirea accesului la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază, având drept scop depistarea precoce şi tratarea în faze incipiente a bolilor”, a transmis CNAS, într-un comunicat de presă, vineri.

Instituția a prezentat principalele elemente de noutate, pe domenii de asistență medicală, care vor fi detaliate în normele de aplicare din noul Contract-cadru.

Citește și: CNAS modifică asigurările pentru concedii! Ce se schimbă pentru români

„În asistenţa medicală primară se creează cadrul legal care permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei şi se introduc noi instrumente în vederea realizării consultaţiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 ani (riscograme pentru depistarea precoce a posibilităţii dezvoltării de boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive) şi pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani (evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi depresie)”, anunță CNAS.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani vor beneficia anual de consultații de prevenție. Medicii de familie vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care asigurații pot beneficia gratuit, tot în scopul consolidării prevenției.

„Mecanismul de finanţare în asistenţa medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plăţii per capita şi pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenţie de care vor beneficia mai mulţi asiguraţi, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent”, a adăugat instituția.

Citește și: Decizie majoră la nivel guvernamental: cresc salariile cu 50% pentru medicii de familie

Noul Contract-cadru stabilește plata în funcție de performanță

Prin noul Contract-cadru se reglementează pentru prima dată plata în funcție de performanță, medicina de familie fiind primul segment de asistență medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul FNUASS în acest scop.

„Se introduc noi măsuri în scopul reducerii disparităţilor dintre mediul rural şi cel urban în privinţa accesului la servicii medicale, prin crearea de stimulente în scopul atragerii medicilor de familie în zonele rurale slab acoperite/neacoperite cu asistenţă medicală primară. Astfel, medicul care va alege să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% faţă de veniturile pe care ar putea să le obţină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există nici un alt medic de familie/punct de lucru”, a mai transmis CNAS.