- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul oferă noi ajutoare pentru mame. Măsurile de sprijin anunțate pentru româncele care devin mame în 2024

20 Apr, 14:25 • Adrian Popovici
Guvernul a anunțat că oferă noi ajutoare pentru mame, acestea fiind destinate celor care provin din medii defavorizate, oferindu-le astfel un sprijin pentru îngrijirea bebelușilor.
Guvernul oferă noi ajutoare pentru mame. Măsurile de sprijin anunțate pentru româncele care devin mame în 2024

Guvernul anunță noi ajutoare pentru mame, extinzând recent măsurile de sprijin destinate familiilor defavorizate prin intermediul unei noi ordonanțe. Astfel, mamele vor beneficia de ajutor financiar și asistență suplimentară până în 2027, transmite Kanal D.

Într-un efort de a oferi noi ajutoare pentru mame și de a asigura o îngrijire adecvată pentru nou-născuți, Guvernul a recent aprobat măsuri extinse care vor fi implementate până în 2027. Aceste măsuri, reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 34/2024, sunt concentrate pe furnizarea de ajutor financiar și asistență suplimentară pentru bebelușii și mamele acestora care se confruntă cu dificultăți materiale sau sociale.

După cum stabilește noua lege, aceste ajutoare pentru mame ajung la 2.000 de lei pentru fiecare bebeluș. Banii vor fi oferiți sub formă de tichete, într-o singură tranșă, fiind destinați achiziționării de produse necesare îngrijirii bebelușului.

Trebuie precizat totuși că aceste ajutoare pentru mame sunt oferiți în condiții destul de stricte, urmând să fie disponibili doar pentru micuții născuți după 12 aprilie 2024 și pentru cei cu vârsta de până la trei luni.

Guvernul anunță noi ajutoare pentru mame
Guvernul anunță noi ajutoare pentru mame

Te-ar putea interesa și: S-a decis. Contribuția nu se plătește pentru indemnizaţiile de concediu medical pentru mame cu copii bolnavi, gravide și pacienți oncologici

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru aceste ajutoare pentru mame?

După cum au stabilit guvernanții, aceste ajutoare pentru mame urmează să fie oferite către:

  • Mamele care sunt beneficiare ale venitului minim de incluziune;
  • Mamele cu dizabilități;
  • Mamele aflate temporar în situații critice de viață, cum ar fi victimele violenței domestice sau calamităților naturale;
  • Mamele care nu dețin acte de identitate;
  • Mamele minore sau cele care nu au cetățenie română și provin din zone de conflict.

Pe aceste ajutoare pentru mame, statul pregătește și o serie de măsuri auxiliare, menite să le ofere acestora un sprijin în diverse aspecte legate de îngrijirea și sănătatea bebelușului. Aceste măsuri includ consiliere pentru alăptare, educație sanitară, cursuri de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație privind igiena corporală și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale și orientarea către servicii sociale.

Bugetul alocat pentru aceste inițiative este semnificativ, fiind stabilit la echivalentul în lei al sumei de 24.000.000 de euro, reflectând angajamentul guvernului de a sprijini în mod eficient mamele și nou-născuții în nevoie.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare pentru mame trebuie depusă trebuie o cerere în termen de maxim trei luni de la nașterea copilului. Autoritățile administrației publice locale vor verifica îndeplinirea acestui criteriu în momentul identificării cuplului mamă-nou-născut.

Suma în valoare de 2.000 de lei poate fi acordată într-o singură tranșă și poate fi utilizată exclusiv pentru achiziționarea de produse necesare îngrijirii nou-născutului. Banii pot fi folosiți pentru achiziționarea de scutece, produse de igienă, îmbrăcăminte pentru nou-născut, precum și pentru produse sanitare și medicale destinate cuplului mamă-nou-născut.

Citește și: Statistici îngrijorătoare: Jumătate dintre copiii din UE născuți de mame sub 14 ani sunt din România

Tags: