- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozitele pe locuințe NU mai cresc în România, din 2023 / Ursula von der Leyen cere adaptarea la valoarea de piață a imobilelor

08 Nov, 20:10 • Cornel Ghimeșan
Bombardați de inflația explozivă, românii s-ar fi putut alege din 2023 și cu o mulțime de taxe și impozite. Rămâne de văzut ce obligații fiscale vor fi introduse, dar cert este că una care a creat o mulțime de controverse a fost amânată. 
Impozitele pe locuințe NU mai cresc în România, din 2023 / Ursula von der Leyen cere adaptarea la valoarea de piață a imobilelor

În ultimul an s-a vorbit despre o mulțime de noi taxe și impozite care ar putea fi introduse: de exemplu, despre introducerea impozitării progresive, care a creat mari emoții românilor, în special celor cu mai multe surse de venit și care a picat în coaliție.

Apoi, s-a mai discutat despre posibilitatea impozitării „luxului”. Bineînțeles, cei mai înstăriți români ar fi fost vizați. PNL s-a opus categoric și s-a vorbit în spațiul public chiar despre faptul că acest proiect ar fi discriminatoriu. În cele din urmă, și acest proiect a picat. Statul a trebuit să se orienteze către alte noi surse de venit.

Astfel, în ultimele luni s-a vorbit intens despre majorarea impozitelor pe proprietate, cu 50%. Primarii s-au plâns de această inițiativă, iar Marcel Ciolacu a revenit cu precizări. În opinia PSD, e nevoie de modificări la acest proiect sau chiar renunțarea la el.

Potrivit surselor politice Digi24, coaliția de guvernare va renunța total la majorarea impozitelor din 2023. Ar urma să fie amânată pentru după alegeri, adică pentru anul 2025.

 

Verdictul PSD în cazul impozitelor pe clădiri

 

Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, susține că decizia de majorare a impozitelor va rămâne a consiliilor locale.

„Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 – 0,2%.

Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor.

Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,08% în această variantă, impozitele ar scădea”, a explicat Oprea.

Totuși, Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, solicită României să-și actualizeze impozitele la valoarea de piață a clădirilor. De altfel, schimbarea modalității de impozitare este jalon în PNRR. O chestiune controversată, având în vedere faptul că evaluarea unu imobil este destul de subiectivă.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult