- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În cele 12 luni de război, peste 450 de companii din Ucraina au fost înmatriculate în România. Harta companiilor

24 Feb, 10:22 • Bumbeneci Diana
Astăzi se împlinește un an de la debutul războiului din Ucraina, un război ce a distrus, pas cu pas, întreaga economie. Multe dintre firmele ucrainene au fost relocate, sute de companii fiind înmatriculate chiar în România.
În cele 12 luni de război, peste 450 de companii din Ucraina au fost înmatriculate în România. Harta companiilor

În cele 12 luni de război în Ucraina, peste 450 de companii ucrainene au fost înmatriculate în România. Harta companiilor ucrainene în țara noastră arată că Bucureștiul este pe primul loc ca gazdă a înmatriculărilor companiilor, urmat de Constanța, Suceava și Brașov. Cu cât războiul înaintează, cu atât există mai multe companii care renunță să mai spere la pace și pleacă din Ucraina.

Sute de companii s-au relocat din cauza războiului din Ucraina

Peste 450 de companii ucrainene au fost înmatriculate în România de la invazia rusă din data de 24 februarie 2022 și până în prezent (13 februarie 2023), potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) la solicitarea Economedia.

Peste jumătate dintre companiile înființate (234 de companii) au fost în București. Au urmat pe listă companiile din Constanța (38 de companii), Suceava (30), Brașov (31), Cluj (24), Ilfov (17) și Iași (12).

Printre principalele domenii de activitate ale companiilor ucrainene înființate în România se numără IT, transport, consultanță pentru afaceri și management, lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale, precum și comerț, inclusiv cu cereale.

Război în Ucraina
Război în Ucraina

Tot pe acest subiect: 24 februarie – Radiografia unui an de război. Cât costă „factura” pe care trebuie să o plătească Rusia și Ucraina. Miliarde de euro s-au investit în doar câteva luni

Pentru a ilustra cine sunt companiile ucrainene care s-au extins în România, Economedia a ales câteva dintre companiile cu cea mai mare participare ucraineană la totalul capital în lei, de peste 100.000 de lei. Printre aceste companii se numără:

În 2005, după absolvirea facultății de mecanică și matematică, am decis să înființăm o companie, împreună cu partenerul meu de afaceri Andriy Bandrivskyy. Compania noastră, Gorgany, și-a început drumul cu un magazin online de echipamente pentru activități în aer liber.

Mai târziu am deschis magazine de vânzare cu amănuntul în diferite orașe din Ucraina. Din 2021 am început primii pași pe piețele internaționale”, potrivit unui mesaj de pe LinkedIn scris de Donets Oksana.

  • GORGANY TRUE TRAVEL S.R.L. – Comerț cu amănuntul al echipamentelor sportive, în magazine specializate
  • FARADOV SOLUTIONS S.R.L. – Dezvoltare (promovare) imobiliară/ Administrator Giliadov Faradj
    YANAPOV SOLUTIONS S.R.L. – Activităţi de testare şi analize tehnice/ Administrator – Yakupov (prokhman) Yana
  • SKYLINE WEB SOLUTIONS S.R.L. – Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea/ Administrator – Lebediev Oleksii,
    RELLFON DEVELOPMENT S.R.L. – Agenţii imobiliare/ Administrator – Kalfon Rell (Rachel Feiga)
  • AUTOMAGISTRAL PIVDEN RO S.R.L. – Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor
  • VITT LEJON S.R.L. – Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat
  • UNITED NETWORK INITIATIVE OF CENTER EFFORT BY FREEDOM S.R.L. – Alte activităţi anexe transporturilor
  •  Tour-operatorul Join UP!, cu un capital social de 25.000 de lei. Acționarul companiei este Alba Vladyslav. Destinațiile vor fi operate de SkyUp Airlines, care este partenerul strategic al touroperatorului. SkyUp Airlines dispune de 12 aeronave Boeing 737 cu o vechime medie de 14 ani. Zborurile pentru Join UP! către Dubai (EAU) vor fi operate de FlyDubai.
Analiză companii Ucraina. Foto sugestivă
Analiză companii Ucraina. Foto sugestivă

„Printre avantajele pe care România le oferă pentru aceste companii se numără costul forței de muncă, costul de ocupare al spațiilor de birouri, nivelul taxelor și impozitelor, care sunt mai reduse față de cele din alte țări din Uniunea Europeană. Totodată, România reprezintă o bună platformă pentru companiile ucrainiene nu doar pentru a-și desfășura activitatea, ci și pentru a se extinde pe piața din Europa. Dintre provocări, cele mai importante sunt limba și cultura, care fac mai dificilă adaptarea angajaților ucrainieni în România”, precizează reprezentantul Cushman.

Peste 100 de companii ucrainene s-au relocat în Cernăuți

În cele 12 luni de conflict în Ucraina, peste 100 de companii ucrainene din regiunile extrem de afectate de distrugerile armatei conduse de Putin și-au relocat afacerile în regiunea Cernăuți. Anunțul a fost făcut pentru Agerpres, de vicepreşedintele Consiliului Regional, Mikola Guitor.

Conform oficialului, procesul de relocare este unul destul de greu, însă este nevoie de mai mult efort depus, asta pentru că noile capacităţi de producţie creează locuri de muncă şi generează venituri la bugetul regiunii, în contextul în care cheltuielile sunt majorate de starea de război.

Mai mult de 100 de întreprinderi şi-au început activitatea pe teritoriul regiunii Cernăuţi. Vorbim atât de întreprinderi mici, cât şi de unităţi industriale mari. Dacă relocarea unei instituţii comunale nu este o problemă pentru noi, pentru că avem clădiri în care le putem adăposti, atunci când sunt relocate întreprinderi acestea au anumite cerinţe ce ţin de mărimea încăperilor şi de infrastructură.

Ei ne spun, de exemplu, că pentru a desfăşura activitatea au nevoie de 200 kilowaţi electricitate, au nevoie de lucruri pe care e greu să le asigurăm. Cu siguranţă nu este un proces uşor, însă încercăm să găsim spaţiile necesare ca să îşi poată continua activitatea aici, la noi. Pentru noi acest lucru e foarte important deoarece, prin intermediul lor, obţinem fonduri suplimentare în bugetul regiunii prin impozite şi se creează noi locuri de muncă”, a explicat Guitor.

Te mai poate interesa: BREAKING. Cu o zi înainte de a se împlini un an de război cu Ucraina, Rusia anunță oficial condițiile de pace

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult