- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Incredibil! Care este pensia după 5 ani de activitate în Germania!

19 Oct, 23:22 • Oprea Alina
Vești bune pentru românii care au lucrat în Germania și au cotizat la stat. După 5 ani de activitate aceștia au oportunitatea de a beneficia de o pensie care poate asigura un trai decent, după cum anunță statul german!
Incredibil! Care este pensia după 5 ani de activitate în Germania!

Dacă ești român și ai cotizat pentru statul german pentru aproximativ 5 ani, atunci iată ce poți primi! Germania oferă pensie celor care cotizează la stat, iar în funcție de suma plătită, se ajunge la o indemnizație lunară care asigură un trai decent persoanei în cauză. Pentru a putea beneficia de această pensie, românii trebuie să își păstreze actele, fie că au lucra în această țară, fie că și-au plătit cotizațiile din salariu peste hotare.

Diaspora formează un număr de aproximati 8 milioane de cetățeni, iar la finalul anului 1990 foarte mulți români au plecat peste hotare pentru a-și crea un trai decent față de cel din România. Acest lucru ne plasează pe locul al doilea, primul loc fiind ocupat de Siria.

Citește și: O nouă lege în România. Sunt luați în vizor românii din diaspora

Record în Germania
Record în Germania

Ce condiții cere Germania pentru a putea beneficia de pensie

Se cunoaște faptul că foarte mulți români au plecat în Italia după căderea regimului comunist, însă printre cele mai populare state unde au plecat românii este Germania, iar statul le oferă pensie celor care au lucrat acolo și au beneficfiat de carte de muncă. Vârsta standard de la care pot primi pensie pentru femei este de 65 de ani, iar pentru bărbați vârsta este de 67 de ani.

Suma se calculează astfel: Puncte de pensie x factor de acces x valoarea actuală a pensiei x factor tip pensie = pensie lunară, în situația în care factorul de acces are valoarea 1. Pentru un om care a lucrat vreme de 5 ani pe un salariu mediu, pensia lunară este de aproximativ 178 de euro, respectiv 885 de lei, conform celor comunicate de Cancan.

Cum poți primi indemnizație dacă ai lucrat într-o altă țară?

Potrivit celor stabiite de către Uniunea Europeană, cetățenii care lucrează peste hotare, în afara statului natal, pot primi indemnizație de la stat doar dacă aceștia plătesc contrbuiile la stat, precum și ceilalți cetățeni o fac.

Un alt aspect foarte important de luat în calcul este ca vârsta de pensonare să fie complementară cu cea din țara în care au lucrat, nu cu cea din România, aceasta fiind o condiție obligatorie, adăugându-se și repsectarea criteriului mini de ani prevăzuți. Mandatoriu de menționat este faptul că plata pensiei se face la alegerea fiecărui cetățean: în lei sau euro.

Citește și: Tot mai mulți români își pierd urmele în străinătate! Deputatul de diaspora trage un semnal de alarmă „În realitate, numărul românilor dispăruţi este mult mai mare, autorităţile îi caută doar pe cei pentru s-a formulat o sesizare oficială de dispariţie”