- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația crește, dar salariile stau pe loc! IT-iștii cer măriri de salariu cu peste 20% pentru a face față scumpirilor

03 May, 11:51 • Constantin Cristina
Angajații din IT cer măriri de salarii care să țină cont de inflație cu peste 20%, deoarece veniturile nu fac față scumpirilor de pe piață. Iată datele unui sondaj realizat de compania Prohuman și BestJobs.
Inflația crește, dar salariile stau pe loc! IT-iștii cer măriri de salariu cu peste 20% pentru a face față scumpirilor

Angajații din domeniu IT își doresc salarii care să țină cont de inflația. Așadar cer o creștere salarială cu peste 20%, tocmai pentru a face față scumpirilor din ziua de azi, a informat wall-street.ro.

Citește și: Măriri salariale de până la 50% în Ministerul Agriculturii. Care sunt angajaţii care vor primi mai mulţi bani

IT-iștii cer măriri de salariu cu peste 20% pentru a face față scumpirilor

O treime din angajați nu se gândesc să schimbe locul de muncă și cer majorări de salarii. Potrivit cercetării „Atragerea candidaţilor IT în anul 2023”, cei care activează în domeniul de specialitate își doresc un program flexibil și beneficii extra-salariale. Totodată, cercetătorii se așteaptă ca numărul de femei să crească în domeniul menționat.

Conform studiului, 28% dintre respondenți nu vor să-și schimbe jobul, 23% li s-a oferit o contraofertă, dar nu refuzat, însă decizia poate fi influențată, 46% dintre respondenți – o creștere salarială de 20% oferită de o nouă oportunitate profesională, 56% consideră că companiile nu s-au adaptat la procesul de creștere al inflației, iar 40% au adaptat stilul cu o creștere salarială sau oferirea unui mix de creșteri salariale și extra beneficii.

Mai mult, 35% dintre respondenți nu știu dacă se anunță restructurări de personal în companie în acest an, iar 51% sunt de părere că organizația intenționează să facă angajări în 2023.

IT
IT

Pe de altă parte, un subiect asupra majoritatea audienţei s-a pus de acord este beneficiul cel mai atractiv din punct de vedere profesional: posibilitatea unui program de lucru flexibil (39%). La întrebarea „Care este motivaţia cea mai mare în decizia de a accepta un job nou?”, sistemul de lucru remote a adunat doar 15% din răspunsuri, vizavi de beneficiile salariale, în proporţie de 46%.

Opțiunea de a avea un program flexibil s-a clasat cu mult înaintea altor opțiuni, cu un număr de respondenți de 39%. Datele centralizate în sondaj evidenţiază faptul că aproape o treime dintre respondenţi (31%) sunt de părere că între 20% şi 40% dintre membrii echipei sunt femei, iar 23% au optat pentru răspunsul „între 40% şi 60%”.

Cei care au participat la sondaj sunt: 46% lucrează în companii cu peste 500 de angajaţi sau colaboratori; 54% îşi desfăşoară activitatea în sistem hibrid; 53% sunt angajaţi în companii cu sediul în Bucureşti, urmaţi de 17% în Cluj, iar 30% în alte oraşe ale ţării sau peste hotare: Braşov, Iaşi, Suceava, Craiova, Londra, Bratislava, Geneva.

În ceea priveşte experienţa în domeniu, majoritatea respondenţilor (28%) activează pe poziţii Senior (5-10 ani), urmaţi de cei din zona Middle (2-5 ani) în proporţie de 26%, din zona Entry (sub 2 ani de experienţă), respectiv Executive (peste 10 ani de experienţă) – cu 23% din total, fiecare.

Alte articole: 40% dintre experții în HR estimează măriri salariale cu 5-10% în 2022 – studiu