- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investitorii internaționali trag un semnal de alarmă.”Grijile legate de falimente și austeritate abia acum trebuie să înceapă!”

29 Aug, 20:38 • Cornel Ghimeșan
Investitorii internaționali avertizează că consumatorii casnici, companiile și chiar guvernele naționale se vor confrunta la jumătatea acestui deceniu cu un zid al datoriilor care pentru mulți se va dovedi de netrecut.
Investitorii internaționali trag un semnal de alarmă.”Grijile legate de falimente și austeritate abia acum trebuie să înceapă!”

Investitorii internaționali trag un semnal de alarmă. Atunci când dobânzile erau zero sau negative, datornicii au făcut un munte de datorii iar noua politică monetară a marilor bănci centrale internaționale le dă acum mari dureri de cap.

Citește și Planul de austeritate al Guvernului lovește din plin antreprenorii români. Semnalul de alarmă al unui specialist: „Vor avea o povară fiscală greu de dus”

Investitorii internaționali trag un semnal de alarmă

În Europa, unde ratele dobânzilor au fost sub zero timp de opt ani, mulți debitori au amânat refinanțarea în speranța că ratele vor scădea din nou, dar cei ce au pariat pe această evoluție se confruntă acum cu spectrul falimentului, scrie ziare.com.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a avertizat în ultima vreme de mai multe ori că instituția pe care o conduce va continua să crească dobânzile, indiferent de costurile economice, până când se va asigura că inflația revine pe traiectoria de atingere în termen mediu a țintei de inflație de 2%.

Astfel, creșterile ratelor dobânzilor ar putea atinge apogeul în Europa, iar pentru consumatorii, companiile și guvernele care au împrumutat trilioane de euro în era costurilor de împrumut ultra-scăzute problemele abia acum încep să apară, scrie Bloomberg.

Mai mult, anii următori vor fi marcați de reduceri puternice de cheltuieli, deoarece o parte mai mare din veniturile corporative, ale gospodăriilor și ale statelor îndatorate se vor îndrepta către finanțarea datoriilor, prevăd investitorii internaționali.

Experții spun că acest lucru nu se poate traduce decât prin măsuri aspre de austeritate, în cazul guvernelor cu datorii, care vor fi nevoite ”să strângă șurubul” pentru a-și putea finanța obligațiile.

De asemenea, un indicator clar al schimbării majore care se apropie este diferența dintre ceea ce guvernele și companiile la nivel global plătesc în prezent în dreptul dobânzilor și suma pe care ar plăti-o dacă s-ar refinanța la nivelul actual.

În afară de câteva luni în preajma crizei financiare globale, indicatorul a fost întotdeauna sub zero. Acum se situează în jurul unui maxim record de 1,5 puncte procentuale.

”Dacă pariul tău a fost că perioada anilor 2010 a fost noua normalitate în care ratele au continuat să scadă și că te poți refinanța oricând, cel de azi este un mediu cu adevărat dificil”, declară Mark Bathgate, un fost investitor Goldman Sachs Inc. și BlueBay Asset Management, care avertizează că problemele cu datoriile ar putea fi mault mai grave în Europa decât în SUA.

De asemenea, pentru companii, dintre care multe s-au împrumutat masiv în timpul pandemiei, marele zid de refinanțare începe în 2025 și atinge vârful în 2026. Firmele cu randament ridicat din Europa datorează peste 430 de miliarde de dolari, ce trebuie returnați în a doua jumătate a deceniului.

Pentru consumatorii casnici, problemele vor rezida în continuare la nivelul creșterilor de rate ale dobânzilor pentru creditele deja contractate. Povara guvernelor se va manifesta în primul rând prin sub-finațarea autorităților locale.

Citește și BNR se implică serios în ordonanța de austeritate a Guvernului „Pachetul de măsuri fiscal-bugetare ar fi de natură să accentueze corecția deficitului de cont curent”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult