- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Planul de austeritate al Guvernului lovește din plin antreprenorii români. Semnalul de alarmă al unui specialist: „Vor avea o povară fiscală greu de dus”

28 Aug, 08:27 • Lupu Alexandra
Cum afectează mediul de business planul legislativ asumat de Guvern. Iată declarațiile unui specialist în resurse umane.
Planul de austeritate al Guvernului lovește din plin antreprenorii români. Semnalul de alarmă al unui specialist: „Vor avea o povară fiscală greu de dus”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care are în vedere reforma aparatului bugetar și o serie de măsuri fiscale. Specialistul în resurse umane Sorina Faier a vorbit pentru ziare.com despre cum va fi afectat mediul de business.

Planul de austeritate al Guvernului

Planul de austeritate al Guvernului are în vedere diminuarea aparatului bugetar, desființarea a 200.000 de posturi vacante, eliminarea facilităților fiscale, impozit mai mare pentru microîntreprinderi, taxă de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii, taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro și mașinile de peste 75.000 de euro, dar și taxe mai mari pentru PFA-uri. Sorin Faier a discutat despre noile măsuri ale Guvernului și despre cum vor afecta mediul de business. Specialistul în resurse umane spune că planul de austeritate ar putea determina o schimbare semnificativă a jocului economic.

Citește și despre: Premierul Marcel Ciolacu ia măsuri aspre după tragedia de la Crevedia „Am și eu sute de întrebări cu ce s-a întâmplat, la care aștept răspunsuri”

„Noile modificări fiscale propuse pot bulversa piața muncii si îngreuna mediul privat. Acestea ar putea determina din nou o schimbare semnificativa a jocului economic și luare unor decizii intre a deține un PFA sau a trece la un SRL.

Acesta devine un aspect foarte important pentru antreprenorii și profesioniștii independenți. Deși existau avantajele unui PFA, modificările propuse pot aduce incertitudine si riscuri crescute pentru acest tip de forma juridică.

În multe cazuri, aceștia se vor confrunta cu o alegere dificilă, fie ar trebui să accepte scăderea veniturilor nete din PFA și să continue să funcționeze sub aceasta formă juridică, fie să închidă PFA-ul și să își deschidă un SRL pentru a beneficia de un regim fiscal mai convenabil.În plus, incertitudinea fiscală și schimbările frecvente ale legislației deteriorează mediul privat și afectează decisiv planificarea și dezvoltarea companiilor. Deoarece modificările fiscale pot varia deseori, antreprenorii se pot confrunta cu dificultăți considerabile în adaptarea la noile reglementari și menținerea rentabilității afacerii”, spune Faier.

Expertul în HR a adăugat că antreprenorii români ar putea renunța la afaceri după adoptarea planului de austeritate. Faier spune că lipsa predictibilității fiscale îi va determina pe oameni să se întoarcă la calitatea de angajat, acolo unde vor beneficia de mai multă stabilitate, venituri fixe și concedii medicale plătite.

„Conform modificărilor propuse, atât deținătorii de societăți cât și cei de PFA-uri vor avea o povară fiscală greu de dus. Niciuna din cele doua forme nu va mai fi avantajoasa din punct de vedere fiscal.

De asemenea, lipsa predictibilității fiscale va crea panică în rândul celor care în trecut au decis să încerce să aibă o activitate independentă si îi va determina sa se reîntoarcă la calitatea de angajat unde ai parte de mai multa stabilitate și venituri fixe, concedii medicale plătite și așa mai departe”, afirmă specialistul.

Guvern
Guvern

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a confirmat că își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează măsuri de echilibrare fiscală, reforma aparatului de stat și măsuri pentru combaterea evaziunii. Premierul a afirmat că este de părere că România are nevoie de o reformă decentă și echitabilă.

„Avem nevoie de o Românie decentă şi echitabilă pentru toţi. Pentru asta trebuie să oprim debandada bugetară, trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea şi trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea.

Risipa bugetară, evaziunea şi ocolirea taxelor cumulate sunt frâna care ţine pe loc dezvoltarea României. Din punctul meu de vedere, nu mai putem continua aşa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor şmecheri sau sunt risipite cu instituţii care se calcă pe picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale şi şcoli.

(…) Vreau să anunţ că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială. Trebuie să separăm apele şi românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme şi să ducă această ţară înainte şi cine se opune şi luptă pentru privilegii şi marile averi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și despre: Reacția oficială a premierului Marcel Ciolacu cu privire la tragedia de la Crevedia „Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim”