- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investitorii trag un semnal de alarmă! Băncile europene nu ar mai trebui să finanțeze proiecte de petrol și gaze

10 Feb, 15:34 • Stefan Simion
Investitorii aduc un avertisment dur pentru băncile europene. Finanțarea pentru proiectele de petrol și gaze trebuie oprită cât mai repede.
Investitorii trag un semnal de alarmă! Băncile europene nu ar mai trebui să finanțeze proiecte de petrol și gaze

Băncile europene sunt puse în pericol! Investitorii trag un semnal de alarmă și le recomandă să renunțe la finanțarea proiectelor de petrol și gaze, citează stiripesurse.ro. În caz contrar, obiectivele stabilite în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon și creșterea energiei regenerabile nu vor mai fi atinse.

Share Action este grupul de investitori care oferă un avertisment important băncilor europene. Gestionând active în valoare de peste 1.500 miliarde de dolari, acesta a trimis solicitări scrise directorilor băncilor Credit Agricole, Barclays, BNP Paribas, Societe Generale și Deutsche Bank.

Investitorii au căutat cei mai mare finanțatori europeni în campaniile de petrol și gaze, care și-au majorat producția în perioada 2016–2021, printre care și grupul britanic HSBC. Conform informațiilor publicate, grupul menționat a anunțat în decembrie 2022 că renunță la susținerea proiectelor de acest tip și că se alătură unor bănci în cadrul cărora finanțarea este restricționată.

Citește și: Inflația este de patru ori mai mare decât ținta Băncii Centrale Europene. Scenariu sumbru pentru 2023

băncile europene
băncile europene

Share Action, semnal de alarmă pentru băncile europene

„Investitorii atrag atenţia acestor bănci că se vor confrunta cu presiuni din ce în ce mai mari dacă nu acţionează în curând pentru a inversa finanţarea acordată noilor zăcăminte de petrol şi gaze” este declarația coordonatorului grupului.

Reacțiile nu au întârziat să apară în urma solicitărilor făcute de investitori. BNP Paribas a trimis un email în care a menționat că va accelera tranziția spre o economie în care emisiile de carbon să fie reduse. Societatea a confirmat că are de gând să oprească finanțarea proiectelor de acest tip.

Credit Agricole este, de asemenea, societatea care a ascultat recomandările investitorilor. Aceasta a încetat finanțările și a confirmat că are în plan să ajungă la neutralitate climatică până în anul 2050. Societe Generale nu a făcut comentarii publice, însă responsabilii au spus că scrisoarea primită va fi analizată.

Deutsche Bank a redus angajamentul în fața sectoarelor cu emisii de carbon încă din 2016. Banca din Germania a confirmat că la ora actuală responsabilii sunt concentrați în sprijinirea clienților și că urmăresc posibilitățile pentru neutralitatea emisiilor de carbon.

Te-ar putea interesa și: Vești majore pentru pensionari. CNPP prezintă comisioanele percepute de bănci pentru pensia lunară

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult