- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis a promulgat legea care schimbă totul în România. Adio, birocraţie!

27 Jun, 11:10 • Cornel Ghimeșan
Klaus Iohannis, președintele României, a semnat decretul pentru promulgarea legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice. Legea are drept scop reducerea birocrației din România prin inteconectarea bazelor de date ale instituțiilor și scutirea cetățenilor de drumuri inutile.
Klaus Iohannis a promulgat legea care schimbă totul în România. Adio, birocraţie!

Klaus Iohannis a promulgat legea care schimbă totul în România. „Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 89/2022 privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice (PL-x 502/26.09.2022)”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a promulgat legea care schimbă totul în România. Adio, birocraţie!

Pe 29 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice. Actul normativ e are ca obiect de reglementare stabilirea regimului juridic privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea unei infrastructuri de tip cloud, denumită Platforma de cloud guvernamental, destinată utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice. Legea vizează regimul juridic general privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea, la nivel naţional, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental.

Citeşte şi: Se confirmă oficial lista localităților unde românii se pot pensiona mai devreme. Iată ce zone au fost adăugate

Curtea Constituțională a respins, pe 14 iunie, cu majoritate de voturi obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la legea cloud-ului guvernamental, fiind de părere că prevederile sunt constituționale.Legea are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale. Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, şi din resurse şi servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private. Modul de utilizare a Platformei şi modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanţă a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activităţi sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum şi reguli şi obligaţii în relaţia dintre furnizorul şi utilizatorul de servicii de tip cloud. Finanţarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental se va asigură prin PNRR şi de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare.

Citeşte şi: Ce notă a obținut președintele Klaus Iohannis la Bacalaureat. „A fost întotdeauna, în cei 4 ani, printre cei mai buni din clasă”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult