- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur. Dezvăluiri făcute de prof. univ. dr. ing. Văcăreanu: „Există colaps de tip ‘pancakes'”

12 Sep, 13:09 • stefan.vlad
La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur. Seismele sunt aproape imposibil de anticipat, de aceea este important să acționăm prompt și corect atunci când au loc. Panica este principalul pericol într-o astfel de situație, ceea ce poate duce la pierderi de vieți omenești. Un expert a spus unde ai avea cele mai mari șanse de supraviețuire.
La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur. Dezvăluiri făcute de prof. univ. dr. ing. Văcăreanu: Există colaps de tip 'pancakes'

La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur. Unii spun că este bine să stai la un etaj cât mai înalt pentru a avea mai multe șanse să scapi viu la un seism puternic, iar alții cred că ajută dacă stai la etaje mai joase. Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu a dezvăluit că nu etajul la care stai  în cazul unui cutremur, dacă avem colaps total sau parțial.

Citește și: Decizie pentru proprietarii de apartamente. Românii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în cazul unui cutremur

La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur

Ca să fac o glumă tâmpită, dacă stai la ultimul etaj, mori ultimul pentru că vii de sus. Există diferite tipuri de colaps. Există colaps total, există colaps parțial, există colaps de tip „pancakes”, când totul cade una peste alta sau se duce pe o parte.

Când avem un colaps total sau parțial, chiar nu mai contează la ce etaj stai. În mod natural, structura de rezistență poate să devină mai zveltă când mergi către etajele superioare pentru faptul că ai mai puțin „în cârcă” decât ce este jos”, a zis prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universității Tehnice de Construcții București, invitat în podcastul cu Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu.

Radu Văcăreanu este președinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În perioada 2002-2008 a fost directorul Centrului Național de Reducere a Riscului Seismic, implementând Proiectul JICA (Agenția de Cooperare Tehnică a Japoniei) privind reducerea riscului seismic la clădiri și structuri în România.

Ce să faceți în timpul unui cutremur

  • Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.
  • Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.
  • Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
  • Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
  • Protejaţi-vă capul şi faţa.
  • Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, bibliote…