- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Leafa părinților va fi verificată de către școală în noul an școlar 2023-2024. Autoritățile impun proceduri mai stricte

14 Sep, 16:40 • Constantin Cristina
Veniturile părinților vor fi verificate de conducerea școlii la începutul de an școlar 2023-2024. Câștigurile familiilor vor fi investigate la ANAF.
Leafa părinților va fi verificată de către școală în noul an școlar 2023-2024. Autoritățile impun proceduri mai stricte

Pentru ca elevii să primească bursă socială, unitățile de învățământ vor întreba la ANAF ce venituri au familiile școlarilor. Părinții trebuie să aduce adeverințe, conform antena 3 CNN.

Citește și: Câţi bani poţi strânge din alocaţia elevilor în cei 12 ani de şcoală. Bani la saltea vs. depozit bancar vs. investiţie la bursă

După ce guvernanții au eliminat bursele de excelență pentru olimpicii internațional, mai nou, aceștia vor să condiționeze bursele sociale pentru copiii cu un părinte decedat. Până în acest moment, părinții aveau obligația ca la fiecare început de an școlar să aducă la școală o adeverință de la ANAF prin care să demonstreze că veniturile familiei sunt mici, iar elevul se încadrează să primească bursă socială.

Leafa părinților va fi verificată de către școală în noul an școlar 2023-2024. Autoritățile impun produceri mai strice

Așadar, autoritățile au schimbat, în sfârșit, procedura și îi scapă pe părinți de birocrație. Începând cu acest an școlar, conducerea școlii va avea sarcina să ceară informații de la administrațiile financiare despre veniturile părinților.

an școlar 2023-2024
an școlar 2023-2024

Bursa sociala, în valoare de 300 de lei pe lună, se acordă elevilor care provin din familii unde venitul pe membru nu depășește 50% din salariul minim net, adică puțin peste 1.000 de lei. Aici nu se iau în calcul veniturile neimpozabile, precum alocațiile copiilor. De aceeași bursă socială beneficiază și elevii cu un părinte decedat, fără să mai conteze veniturile, dar și cei orfani de ambii părinți.

Deși suma nu este mare, acești bani sunt foarte importanți pentru familiile nevoiașe care nu își permit să își tină copiii la școală. În continuare, România este pe primul loc în Europa la rata abandonului școlar. 16% dintre copii renunță la școală, în timp ce media europeană este de 10%.

Totodată, 22% dintre elevii români nu reușesc să termine liceul, în timp ce în alte state europene media e de 14 procente. Oficialii români nu par îngrijorați de aceste statistici, în condițiile în care au alocat doar 2.7% din PIB pentru Educație. Celelalte țări alocă aproape dublu: 5.1%.

Alte articole: Haos la începerea noului an școlar! Noua lege aduce scandal în școli din 11 septembrie. „Ajungem în situaţia în care un elev cu medie foarte mare nu va lua bursă”