- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lege nouă adoptată de Senat. Producătorii de căpșune vor primi ajutor de la stat în valoare de 10.000 lei/ha

18 Oct, 21:03 • Fundeanu Madalina
Senatul a adoptat săptămâna aceasta o nouă lege potrivit căreia se instituie o schemă de ajutor de stat. Prin aceasta se susține activitatea producătorilor de căpşune, pentru producţia autohtonă.
Lege nouă adoptată de Senat. Producătorii de căpșune vor primi ajutor de la stat în valoare de 10.000 lei/ha

Potrivit Agerpres

, senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă prin care se instituie o schemă de ajutor de stat, timp de trei ani, pentru susţinerea activităţii producătorilor de căpşune, pentru producţia autohtonă.

Lege nouă pentru producătorii de căpșune

În ciuda faptului că propunerea legislativă, ce a fost iniţiată de un grup de parlamentari UDMR, a avut un raport de respingere din partea comisiilor de resort ale Senatului, plenul nu şi-a însuşit acest raport şi a adoptat proiectul cu 53 voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Conform actului normativ, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale înregistrate şi autorizate, persoanele juridice, cooperativele agricole, grupurile sau organizaţiile de producători pot beneficia de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, dar nu mai mare de 100.000 lei.

„Potrivit proiectului de lege, producătorii de căpşune care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice şi cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp.

Te-ar putea interesa și: Senatul a decis! Un aliment controversat a fost interzis în România. Ce amenzi riscă cei care încalcă legea

căpșune
căpșune

O altă condiţie, care trebuie îndeplinită este obţinerea producţiei de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializarea de cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs. Producţia de căpşune are o importanţă semnificativă pentru agriculturi locali nu numai în Satu Mare, ci şi în multe părţi ale Transilvaniei. Generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi implicit contribuie la dezvoltare rurală.

Prin urmare, sprijinirea producătorilor de căpşune printr-o schemă de ajutor de stat poate contribui la susţinerea acestui sector vital. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în anul 2021 la nivelul întregii ţării s-au înfiinţat căpşuni pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha. Statisticile arată că tendinţa de scădere a producţiei de căpşune a fost în medie de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani” – a declarat deputatul UDMR din judeţul Satu Mare, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Producătorii sunt eligibili în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 ha inclusiv şi/sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp inclusiv, obţin o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializează cel puţin 3.000 kg/ha din producţie până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

Fondurile necesare schemei sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, acesta fiind responsabil pentru implementarea prevederilor prezentei legi. Ajutorul de stat se acordă pe o perioadă de 3 ani pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor.

Vezi și: Senatul a adoptat un nou proiect. Tinerii vor putea cumpăra țigări și alcool doar cu buletinul