- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Listare Hidroelectrica. Cine a dat lovitura și deține cea mai mare pondere din totalul acțiunilor. Țiriac a luat doar 5%

18 Jul, 09:47 • Constantin Cristina
La listarea Hidroelectrica s-au implicat surprinzător atât investitori străini, cât și investitori români. Iată cine este norocosul care deține 20% din H2O.
Listare Hidroelectrica. Cine a dat lovitura și deține cea mai mare pondere din totalul acțiunilor. Țiriac a luat doar 5%

Listarea Hidroelectrica reprezintă un real succes de către investitorii români, dar și de către cei străini. Se știe că o acțiune se ridică la prețul de 104 lei, a informat zf.ro.

Potrivit unui calcul realizat de sursa citată, oferta a fost subscrisă, iar Fondul Proprietatea a scos la vânzare întreg pachetul de 20% dintre acțiunile deținute. Fondul Proprietatea deține încasări de 9 miliarde de lei.

Citește și: Nicolae Ciucă aruncă bomba despre listarea Hidroelectrica! ”Cel mai aşteptat moment bursier al ultimilor ani la Bucureşti. O realizare remarcabilă pentru ţara noastră”

Listare Hidroelectrica. Cine a dat lovitura și deține cea mai mare pondere din totalul acțiunilor. Țiriac a luat doar 5%

De asemenea, cel mai mare număr de implicați în achiziționarea acțiunilor a fost al investitorilor mici, urmați apoi într-un număr mai mic de investitorii instituționali români și la urmă vin și cei străini.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din regiune și este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est și are o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei în 2022.

Cea mai mare Ofertă Publică Inițială (IPO) din România până în acest moment și una dintre cele mai mari din Europa în 2023 este cea a UniCredit. Aceasta a acționat în calitatea de Deținător Comun al Registrului de Subscrieri în cadrul ofertei publice de vânzare Hidroelectrica la Bursa de Valori București (BVB), în valoare de 1,9 miliarde de euro.

Hidroelectrica
Hidroelectrica

Mai mult, Fondul Proprietatea, OMV Petrom sau Banca Transilvania au înregistrat creșteri de lichiditate, în timp ce gradul de lichiditate al Hidroelectrica a scăzut de la 760 de milioane de lei, în prima zi, la 215,5 milioane de lei, în a doua zi, iar în a treia de 86 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, cei care dețin 20% din totalul acțiunilor puse la vânzare de Fondul Proprietatea sunt investitorii români privați care au contribuit cu cash și credit cu un aport cumulat de 6,2 miliarde de lei.

Un alt jucător important în achiziția de capital in Hidroelectrica sunt investitorii instituționali români, fiind în frunte cu Pilonul II de pensii private.

Sursa citate susține că prețul acțiunilor ajunsese să fie supraevoluat pe fondul cererii: „au fost investitori români care ar fi vrut să cumpere mai multe acţiuni, au licitat la preţul maxim de 112 lei, dar au primit în final acţiuni mult mai puţine decât s-ar fi aşteptat. Unii chiar nu au primit deloc”.

Investitorii străini au dezamăgit piața, aflându-se sub așteptări, mai ales că au fost investitori străini de renume.

Vineri, 14 iulie, au circulat informații potrivit cărora Grupul Țiriac a cumpărat peste 5% din Hidroelectrica, direct și indirect, conform unui anunț făcut de Ion Ţiriac jr, la Aleph News.

„Fundaţia Ţiriac şi afiliaţii direcţi caută mereu cele mai bune oportunităţi cu cel mai bun randament şi, totodată, investiţii de viitor care asigură şi o schimbare pozitivă în lume, aşa cum facem şi la donaţii… Da, probabil suntem grupul care, deocamdată, deţine peste 5% din acţiuni dacă consolidăm direct şi indirect, însă este o investiţie pe termen lung pentru noi şi sper să fie doar un început.

Este perla României. Greu, dacă nu imposibil, să găseşti ceva mai bun în Europa în acest moment! Însă investim mult în toate regiunile geografice de peste 30 de ani. Este adevărat însă că, în România, ne interesează pe termen lung să facem parte din această companie”, a declarat Ion Ţiriac jr.

Alte articole: Listarea Hidroelectrica a făcut istorie pe piața de capital din România. Nicu Marcu, președintele ASF „Este cea mai mare listare pe care România o are în ultimii ani”