- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Listarea Hidroelectrica a făcut istorie pe piața de capital din România. Nicu Marcu, președintele ASF „Este cea mai mare listare pe care România o are în ultimii ani”

10 Jul, 12:42 • Constantin Cristina
Mai sunt două zile până la tranzacționarea acțiunilor emise de Hidroelectrica pe Bursa de Valori București, care debutează pe 12 iulie. Prețul final de ofertă este de 104 lei/acțiune.
Listarea Hidroelectrica a făcut istorie pe piața de capital din România. Nicu Marcu, președintele ASF „Este cea mai mare listare pe care România o are în ultimii ani”

Listarea Hidroelectrica, care are loc doar pe Bursa de la București, reprezintă un eveniment istoric pentru România, a informat gandul.ro.

Citește și: Cât costă o acțiune la Hidroelectrica și ce dividende au cei care au subscris

Listarea Hidroelectrica, un real succes pe piața de capital din România. Nicu Marcu, președintele ASF „Este cea mai mare listare pe care România o are în ultimii ani”

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a explicat cât de importantă este listarea Hidroelectrica pentru piața de capital din România.

ASF a insistat ca această listare să aibă loc exclusiv la Bursa de Valori București, astfel BVB are șansa de a se plasa alături de cele mai mari piețe din Europa. Din datele disponibile în acest moment, Hidroelectrica este cel mai mare IPO (Initial Public Offering / Ofertă Publică Inițială – n.r.) la nivel european din ultimii doi ani, cu excepția listării Porche AG la Deutsche Börse, singura de peste 1 miliard de euro.

„Vreau să vă completez sau, dacă nu să facem o mică corectură. Ne aflăm într-un moment de mare succes, atât pentru companie, cât și pentru piața de capital din România, pentru că, în ultimul timp, este listarea cu cel mai mare impact pe piața de capital din țară. Și nu numai pe piața de capital din țară, ci în în regiune. Piața de capital din România trebuie să ajungă într-un moment în care să poată să dicteze în zonă un anumit trend.

Și de ce spun lucrul ăsta? Pentru că noi, statul român, împreună cu OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – n.r.), în urmă cu câteva luni, am aprobat prin hotărâre de Guvern strategia pieței de capital. În acest trend se încadrează inclusiv această listare.”, a informat președintele ASF.

Hidroelectrica
Hidroelectrica

Nicu Marcu a fost întrebat cât de mult succes va avea piața de capital din România de pe urma acestei listări, mai ales pentru investitori.

„ASF nu trebuie să facă estimări. Sunt niște certitudini prin faptul că, uitați-vă, pe zona de retail sunt suprasubscrieri de câteva ori, fapt care a determinat acționarii să hotărască un procent mai mare decât cel inițial pe care l-au alocat zonei de retail. Ce se așteaptă cu această companie? Statul, compania, are așteptări ca dezvoltarea ei să fie mult mai mare.

În primul rând printr-o transparență mult mai mare, printr-o guvernanță pe care și-o asumă cu această listare. Asta nu înseamnă că până acum managementul acestei companii nu avea o transparență decizională, zona de guvernanță nu era consistentă. Dar cu această ocazie sunt obligați să facă acest lucru.

Faptul că se listează la bursă îi determină să fie mult mai transparenți, iar partea de guvernanță trebuie să fie așa cum scrie la carte. Faptul că s-a ajuns aici și această companie este în stadiul în care se listează pe bursă și are un impact extraordinar de mare se datorează și managementului performant care a gestionat până acum Hidroelectrica. Pentru că, uitați-vă, tot timpul zicem: „companiile de stat nu au management, nu merg bine”. Uite un exemplu pe care îl avem: este compania Hidroelectrica, care este o companie profitabilă.”, a mai spus Marcu.

De asemenea, tot el a mai vorbit despre importanța pe care o are aderarea noastră la OECD și pe ce poziție se află ASF în acest context.

„Aderarea noastră la OECD ca țară este un un proiect la fel de important ca și aderarea la Uniunea Europeană. Noi, ca autoritate, am făcut pași importanți în ce ne privește pentru aderarea la această organizație. Poate și premeditat am făcut niște lucruri, în sensul că, așa cum vă spuneam mai devreme, avem aprobată prin hotărâre de Guvern o strategie a pieței de capital, strategie care s-a făcut independent de această aderare a noastră, de pregătirea la aderare, cu OECD. Deci, OECD a fost consultantul ASF pentru creionarea acestei strategii, pentru proiectul strategiei și, în final, proiect care a fost aprobat prin hotărâre de Guvern.”, a vorbit Nicu Marcu, potrivit sursei citate.

Alte articole: Motivul pentru care cel mai mare antreprenor de la Bursa de Valori Bucureşti nu a subscris acţiuni Hidroelectrica. „Compania este supraevaluată”