- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru acești pensionari. Parlamentarii dezbat taxarea indemnizațiilor care depășesc acest prag

12 Feb, 09:21 • Adrian Popovici
Luni, pe masa senatorilor ajunge o propunere legislativă care vizează stabilirea unei taxe suplimentare pentru pensionarii cu venituri lunare mai mari de 4.000 de lei. Potrivit acestui proiect, această taxă ar fi o contribuție de 10% din valoarea pensiei și ar urma să fie direcționată către acoperirea cheltuielilor de asigurare de sănătate.
Lovitură pentru acești pensionari. Parlamentarii dezbat taxarea indemnizațiilor care depășesc acest prag

Luni, pe masa senatorilor ajunge o propunere legislativă care vizează stabilirea unei taxe suplimentare pentru acesi pensionari cu venituri lunare mai mari de 4.000 de lei. Potrivit acestui proiect, această taxă ar fi o contribuție de 10% din valoarea pensiei și ar urma să fie direcționată către acoperirea cheltuielilor de asigurare de sănătate, transmite Realitatea.

Inițiativa legată de veniturile acestor pensionari vine în contextul în care guvernanții încearcă să găsească mai mulți bani pentru nevoile din sistemul de sănătate și necesității de a obține fonduri suplimentare pentru a asigura servicii medicale.

Te-ar putea interesa și: 1000 de lei în plus la pensie pentru o categorie de români. Șeful Casei de Pensii anunță cine primește banii

Pensionari, imagine ilustrativă. Foto arhivă
Pensionari, imagine ilustrativă. Foto arhivă

Ce impozite au de plătit pensionarii în 2024?

Conform informațiilor de la Guvern, începând cu 1 ianuarie 2024, pensionarii care primesc pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi supuși unei taxe de 10%. Schema de impozitare este detaliată astfel: pentru sumele care nu depășesc câștigul salarial mediu net, se va aplica un impozit de 10%, calculat ca diferență între pensia respectivă și suma de 2.000 de lei. De exemplu, dacă o persoană are o pensie lunară de 3.000 de lei, va plăti un impozit de 10% din diferența de 1.000 de lei, ceea ce înseamnă 100 de lei, arată Newsweek.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi impozitate în conformitate cu următoarele reguli: o taxă de 15% va fi aplicată pentru partea din pensie cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut utilizat pentru bugetul asigurărilor sociale; în timp ce o taxă de 20% va fi percepută pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pensionarii care au o pensie care nu depășește câștigul salarial mediu net vor beneficia de pensie întreagă, fără impozitare.

Un exemplu recent prezentat a fost acela al unui pensionar care a avut o carieră de 35 de ani și care a calculat suma pe care o va primi la recalcularea pensiei din 1 ianuarie. În prezent primește o pensie de 2.000 de lei și că a continuat să lucreze după ce s-a pensionat și că a acumulat în total 39 de ani de muncă. Se presupune că acest pensionar a continuat să fie activ profesional după ce a obținut pensia. Administratorul grupului a estimat suma pe care acesta o va primi la recalcularea din septembrie 2024 la 4.700 de lei brut, echivalentul a 4.400 de lei net. Este important de reținut că peste suma de 2.000 de lei se aplică un impozit de 10% asupra pensiei.

Citește și: Pensiile ajung mai târziu în februarie 2024. Când primesc românii banii