- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MADR restricționează banii pentru o categorie de români. Se blochează accesul la finanțarea de 70.000 de euro

18 Oct, 10:40 • Bumbeneci Diana
Românii își pot lua adio de la finanțarea de 70.000 de euro pentru fermă. MADR anunță restricționarea accesului pentru mai mulți potențiali beneficiari.
MADR restricționează banii pentru o categorie de români. Se blochează accesul la finanțarea de 70.000 de euro

MADR restricționează banii  pentru DR 20. Ghidul solicitantului pentru tinerii fermieri care au în plan să acceseze fonduri europene prin intervenția menționată a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Noul ghid conține toate informațiile pe care trebuie să le știe tinerii fermieri pentru a construi un proiect de succes, însă vine și cu anumite restricții în ceea ce privește accesul la finanțare.

MADR restricționează finanțarea pentru fermieri

O restricție semnificativă este cea reprezentată de termenul de 24 de luni de la data instalării. Condiția a fost schimbată față de sesiunile anterioare. În prezent vor fi excluse de la finanțarea din partea MADR și persoanele fizice care au deținut o exploatație agricolă pentru mai mult de 24 de luni.

„Marea problemă a accesării liniei de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri este aceea că, pentru tinerii care sunt instalați de mai mult de 24 de luni, avem un element de noutate. În PNDR 2014-2020, tânărul fermier care avea mai mult de 24 de luni ca persoană fizică, nu ca persoană juridică, avea posibilitatea să își deschidă o entitate juridică și putea să acceseze această linie de finanțare.

Acum, acești tineri care au încercat să acceseze în perioada de tranziție și nu au prins finanțare, au pierdut această șansă pentru că au mai mult de 24 de luni, iar tinerii persoane fizice, care au preluat exploatația de la părinți în urmă cu mai mult de 2 ani de zile, momentan sunt restricționați la această linie de finanțare. Această restricție este impusă de către statul membru, în cazul nostru de România. În definițiile din Regulamentul European și din PNS, nu avem această restricție, deci este o gândire a Autorității de Management din România”, a precizat Ion Păunel, consultant fonduri europene, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Ion Păunel, consultant fonduri europene, despre decizia MADR
Ion Păunel, consultant fonduri europene, despre decizia MADR

Vezi și: Guvernul ieftinește alimentele înainte de sărbători. S-a decis oficial că plafonarea adaosului comercial va fi prelungită cu 3 luni

Cu toate acestea însă, ghidul solicitantului prezintă și o excepție în acest sens. Este vorba despre tinerii fermieri care au deținut exploatații agricole care se încadrează sub un anumit prag.

Conform informațiilor prezentate în interiorul ghidului, sunt eligibili „solicitanţii care au deţinut cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, terenuri şi/sau animale înregistrate în APIA/ANSVSA/ANZ/Registrul Agricol (în cazul păsărilor şi animalelor mici necrotaliate) destinate consumului propriu, cu condiția ca atât solicitanții cât şi terenurile şi animalele aferente exploataţiilor acestora să nu fi beneficiat vreodată de nici un sprijin din fonduri europene FEGA şi/sau FEADR pentru activitatea agricolă, respectiv din PNDR 2014-2020, precum şi perioada de tranziţie 2021-2022”.

„În contextul prezentei prevederi, consumul propriu este definit ca reprezentând, în cazul animalelor, până la echivalentul unei Unităţi Vită Mare (1 UVM), iar în cazul terenurilor agricole şi a albinelor, până la echivalentul a 1.232,70 S.O. (conform SOC 2017), fără a depăși însumat pragul minim de eligibilitate de până la 2.300 S.O.”, se arată în ghidul solicitantului.

Vezi și: Ce se va întâmpla cu taxele românilor și cu scumpirile alimentelor. Marcel Ciolacu: „Ne-am îndatorat 200 de miliarde de lei într-un an și câteva luni”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult