- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MAI, nevoie urgentă de polițiști, pompieri și jandarmi! Când începe campania de recrutare și ce acte sunt necesare

23 Apr, 18:43 • Cornel Ghimeșan
Dacă te gândești să urmezi o carieră în Poliție sau Jandarmerie, trebuie să știi că MAI începe o nouă campanie de recrutare. 3.000 de locuri sunt disponibile și ar trebui ocupate.
MAI, nevoie urgentă de polițiști, pompieri și jandarmi! Când începe campania de recrutare și ce acte sunt necesare

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) continuă și în acest an campania de recrutare pentru școlile sale postliceale, oferind în total aproape 3.000 de locuri pentru cei interesați să urmeze cariere în domeniul poliției, poliției de frontieră, jandarmeriei și pompierilor.

În România, se caută tineri dornici să devină polițiști, jandarmi și pompieri, conform anunțului oficial făcut marți, 23 aprilie, de către MAI (Ministerul Afacerilor Interne).

Citește și: Premieră pe piața Muncii, românii vor putea fi plătiți legal pentru munca din gospodărie. Ce drepturi vor avea micii prestatori casnici

MAI informează că începând de miercuri, 24 aprilie, se pot face înscrieri pentru participarea la concursurile de admitere în cele 2.880 de locuri disponibile în școlile postliceale care pregătesc personal pentru aceste domenii. Aproximativ jumătate din aceste locuri sunt destinate Școlii de Agenți de Poliție de la Câmpina, județul Prahova. Termenul limită pentru înscrieri este 14 mai, iar cererile se depun online.

Procesul de admitere în cele șase instituții de învățământ ale MAI va avea loc în perioada aprilie-iulie a acestui an.

Iată care sunt cifrele de şcolarizare pentru viitoarele promoţii:

  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – 1.340 de locuri.
  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – 300 de locuri.
  • Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – 240 de locuri.
  • Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – 350 de locuri.
  • Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – 350 de locuri.
  • Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti – 300 de locuri.

Cererile de înscriere vor fi trimise în format electronic către unitățile de recrutare ale inspectoratelor județene de poliție, jandarmerie sau pentru situații de urgență, precum și la inspectoratele teritoriale ale poliției de frontieră și la structurile de resurse umane ale inspectoratelor generale de la nivel central, în funcție de opțiunea pentru specialitate și de organizarea administrativ-teritorială. Aceste opțiuni includ poliție, poliție de frontieră, jandarmerie sau pompieri, în funcție de oferta educațională.

MAI precizează că cererile pot fi trimise inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, între 24 aprilie și 14 mai 2024.

Pentru cei care doresc să opteze pentru Poliția de Frontieră și nu au domiciliul într-un județ adiacent frontierei de stat, aceștia pot contacta structurile de resurse umane din unitățile subordonate Inspectoratului General al Poliției Române, în funcție de domiciliul sau reședința menționată în cartea de identitate. Adresele de email pentru trimiterea cererilor vor fi publicate pe site-ul oficial al unităților de recrutare.

Important de reținut! Candidații au dreptul să se înscrie doar la o singură școală postliceală a MAI.

După trimiterea cererii-tip, fiecărui candidat îi va fi atribuit un cod unic de identificare și va fi informat despre centrul zonal la care este repartizat.

Pentru întocmirea dosarului de recrutare, candidații trebuie să depună toate documentele solicitate până la data de 21 mai. În aceeași zi va avea loc și evaluarea psihologică a candidaților, precum și soluționarea eventualelor contestații.

Perioada de susţinere a probelor şi data afişării rezultatelor

În perioada 25-31 mai 2024, candidații vor trebui să participe la proba de evaluare a performanței fizice. Această probă este obligatorie și se va desfășura în centrele zonale de selecție, în conformitate cu repartiția geografică, indiferent de unitatea de învățământ pentru care au optat. Este important de menționat că această probă nu poate fi contestată, repetată sau reexaminată, conform informațiilor furnizate de MAI.

Proba de evaluare a cunoștințelor va avea loc pe data de 15 iunie 2024, la unitățile de învățământ pentru care candidații au optat, cu condiția ca aceștia să fi promovat proba de evaluare a performanței fizice.

„Pentru candidaţii la concursul de admitere în unităţile de învăţământ postliceal, proba de evaluare a cunoştinţelor constă într-un test grilă, care va cuprinde, subiecte de limba română – în proporţie de 40%, subiecte de limbă străină – în proporţie de 15%, subiecte din legislaţia specifică MAI, precum şi a instituţiilor politice ale statului – în proporţie de 20%, subiecte de educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic –  în proporţie de 15%, iar punctajul din oficiu reprezintă 10 % din nota maximă. Pentru limba străină candidatul are posibilitatea să opteze, prin cererea-tip de înscriere, pentru una din următoarele disciplinele: limba engleză sau limba franceză”, mai transmit reprezentanţii MAI.

Examinarea medicală va avea loc în perioada 19 iunie – 12 iulie, iar rezultatele finale ale procesului de admitere vor fi postate online şi la sediul unităţilor de învăţământ pe data de 19 iulie 2024.

Citește și: Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca uimeşte din nou! Cât costă un apartament de 54 mp, cu o terasă plină de buruieni

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult