- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Majorare cu doar 8 lei pentru anumiți pensionari. Negrescu: „Doar statul a câștigat”

04 Dec, 21:01 • Bumbeneci Diana
Majorarea pensiilor: Cine va primi doar 8 lei pe zi în plus din ianuarie 2024.
Majorare cu doar 8 lei pentru anumiți pensionari. Negrescu: „Doar statul a câștigat”

Majorările pensiilor şi salariilor minime sunt mult prea mici pentru a acoperi scumpirile din ultimul an. Este concluzia analiştiilor care avertizează că preţurile vor crește şi în 2024. Mai mult, Guvernul are în plan să elimine și ajutoarele pentru energie, iar majorarea alocaţiilor cu rata inflaţiei ar aduce în plus copiilor doar 1 leu pe zi, anunță Antena 3.

Pensionarii care vor primi majorări de 8 lei

Mai multe ajutoare vor fi eliminate în 2024. De exemplu, conform sursei citate, nu se vor mai acorda vouchere pentru energie, acel ajutor de 1.400 de lei pentru facturi. De partea cealaltă, se acordă bani pentru pensii. În luna ianuarie, pensiile ar trebuie indexate la rata inflației. La o pensie de 1785 de lei, majorarea de 13,8% înseamnă o nouă pensie de 2.031 de lei, cu 246 de lei în plus.

„Ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7 % cât a fost inflația în 2022. Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare”, a declarat Cristian Păun, analist economic.

De altfel, și alocațiile ar urma să fie indexate cu rata inflației, majorare care ar aduce doar un leu în plus pe zi copiilor. Salariul minim ar putea rămâne la același nivel. Salariul minim net a crescut în luna octombrie cu 181 de lei.

Poți citi și: Mii de bugetari primesc primă de Moș Nicolae. Cine sunt norocoșii care primesc bani pe 5 decembrie

pensionari
pensionari

181 de lei este nimic. Gândiți-vă cât de mult te costă să mergi acum la cumpărături în condițiile în care prețurile au continuat să crească. Doar statul a câștigat”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Veștile pentru anul viitor nu sunt chiar bune pentru unii români, după cum susțin economiștii.

„Prețuirile vor crește și în 2024, ca urmare a creșterii taxelor și impozitelor, a TVA-ului. În momentul în care se anunță majorări de salarii și pensii, piața reacționează, iar prețurile vor crește foarte mult”, a precizat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor.

Aproximativ 1,5 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie.

Poți citi azi și: Riscurile unui seism puternic în România. Țara noastră, față în față cu 456 de cutremure

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult