- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Majorarea salariilor pentru bugetari. Ministrul Muncii: „Încercăm treptat să ajungem într-o zonă de echitate și în sistemul public”

29 Jan, 08:42 • Fundeanu Madalina
Bugetarii ar putea beneficia de majorarea salariilor, însă doar după o analiză atentă. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit noi declarații în acest sens.
Majorarea salariilor pentru bugetari. Ministrul Muncii: „Încercăm treptat să ajungem într-o zonă de echitate și în sistemul public”

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a declarat, în cadrul unei emisiuni transmise de Antena 3 CNN, ce se întâmplă cu salariile din sistemul bugetar şi cu solicitările de majorări venite din partea angajaţilor de la stat, că bugetarii ar putea primi măririle cerute, în cadrul unei anvelope totale de 15%, însă doar după o analiză amănunțită.

Majorările de salarii pentru bugetari

„Este foarte important ca toate categoriile din sectorul bugetar să știe că ne ținem de cuvânt.

Toate angajamentele pe care le-am luat au fost realizate. Încercăm să găsim soluții, astfel încât să existe armonie între ceea ce permite bugetul României și nevoia de echitate în sistemul de salarizare.

Discuțiile cu sindicatele și patronatele continuă. Și eu m-am întâlnit cu reprezentanții celor de la Sanitas, pentru partea de asistență socială. Înțelegem nevoia pe care aceștia o au.

După cum Guvernul s-a angajat în cadrul discuțiilor purtate până acum, vor exista majorări ale salariilor și pentru aceștia, în prima parte a acestui an, care să fie într-o anvelopă totală de 15%, în acord cu ceea ce permite bugetul și în ideea de a încerca treptat să ajungem într-o zonă de echitate și în sistemul public”, a declarat ministrul Muncii pentru sursa menționată.

Citește și: Sindicaliștii Romgaz ies în stradă. Peste 500 de angajați ai companiei vor protesta, nemulțumiți de planurile conducerii de a le tăia din salarii

salarii
salarii

Simona Bucura-Oprescu a oferit detalii și despre o nouă lege a salarizării, care se află în lucru la acest moment.

„Ministerul Muncii lucrează la noua lege a salarizării. Într-o mare măsură, partea de dialog social cu angajatorii și cu sindicatele a fost făcută.

Doar cu cei din Educație nu m-am întâlnit de când am început eu mandatul strict pe legea salarizării, pentru că domniile lor au avut o negociere înainte de venirea mea la Minister. Intenționez ca săptămâna viitoare să ne întâlnim și cu aceștia.

Când partea de dialog social va fi finalizată, ne vom apuca să populăm familiile ocupaționale cu coeficienții, astfel încât să avem o așezare a acestora. Partenerii noștri de la Banca Mondială se vor ocupa de partea de impact.

Ulterior, vom merge cu aceasta în coaliție, fiind o decizie ulterioară, politică, legată de momentul în care vom adopta legea și o vom aplica”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Vouchere pentru tineri

Ministrul Muncii a precizat câteva dintre măsurile care vor fi aplicate în viitorul apropiat, astfel încât piața muncii din România să fie mai stabilă.

Prin urmare, anul acesta urmează să fie acordate vouchere pentru tineri, cu ajutorul cărora aceștia să-și poată dezvolta anumite competențe cerute de angajatori.

„Chiar dacă numărul celor care sunt plătiți cu salariul minim pe economie a scăzut, totuși, ponderea acestora este semnificativă, fiind un aspect care mă îngrijorează.

Formarea profesională și partea de creștere a competențelor sunt printre responsabilitățile Ministerului Muncii, astfel încât să venim cu o politică de formare profesională prin care competențele angajaților români să crească, iar angajatorii să fie primii interesați să plătească salarii mai mari.

Este foarte important ca piața muncii din România să fie mai puternică.

Anul acesta, va fi finalizat un proiect prin care vom oferi vouchere pentru competențe tinerilor din România, cu care să-și poată dezvolta competențele digitale, lingvistice și competențele verzi, fiindcă aceasta este una dintre tendințele pe piața muncii din România. Deci, nu stăm, acționăm!”, a mai menționat ministrul Muncii.

Vezi și: Sanitas anunță că Guvernul a acceptat „în principiu” o creștere a salariilor cu 20 %. Guvernanții susțin că este vorba de doar 15 %