- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu dezvăluie discuțiile purtate cu Nehammer pe tema Schengen. „Sunt ferm convins că vom face paşi mari”

27 Mar, 13:47 • Fundeanu Madalina
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este ferm convins că vom face paşi mari privind aderarea la Schengen. De asemenea, Poliţia de Frontieră anunță că este pregătită pentru intrarea României în Spaţiul Schengen maritim şi aerian.
Marcel Ciolacu dezvăluie discuțiile purtate cu Nehammer pe tema Schengen. „Sunt ferm convins că vom face paşi mari”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, despre aderarea la Schengen aerian şi maritim, că este ferm convins că vom face paşi mari, el precizând că vor avea discuţii şi cu premierii Ungariei, Serbiei, Bulgariei. Premierul a mai spus că sâmbătă va fi alături preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la inaugurarea terminalului de la Timişoara, conform News.ro.

„Ce am stabilit eu cu cancelarul Nehammer a fost o colaborare directă şi nu în ultimul rând atât eu cât şi domnul cancelar am avut nişte cuvinte de laudă pentru cei doi miniştri de interne. Domnul ministru Predoiu a şi fost săptămâna trecută la Viena, urmează să meargă în continuare”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, despre momentul în care România va intra în Schengen pe aerian şi maritim, la sfârşitul acestei luni.

„Haideţi să vedem cum funcţionează Schengen aerian şi maritim şi sunt ferm convins că vom face paşi mari”, a completat şeful Executivului.

Marcel Ciolacu a precizat că vom avea discuţii şi cu Ungaria, cu premierul Ungariei, şi cu premierul Serbiei.

„Este un context întreg, şi nu în ultimul rând cu premierul bulgar”, a mai afirmat Ciolacu. Premierul a mai spus că va fi prezent, sâmbătă, la Timişoara, la inaugurarea terminalului. Despre vizita preşedintei Comisiei Europene la acest eveniment, Ciolacu a arătat că nu se ştie, nefiind confirmată această vizită. ”Eu şi cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă vom fi la Timişoara”, a menţionat el.

Poliţia de Frontieră, pregătită pentru intrarea României în Spaţiul Schengen maritim şi aerian

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica a prezentat condiţiile în care cetăţenii români vor călători spre ţări din Spaţiul Schengen începând din 31 martie, arătând că aceştia nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră, ci vor merge direct spre porţile de îmbarcare.

El a mai spus însă că poliţiştii de frontieră se vor afla în aeroporturi pentru a face verificări inopinate. Au fost prezentate şi condiţiile de călătorie pentru cetăţenii români minori.

„Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen.

De la această dată controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră.

Începând cu 31 martie anul curent, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare.

Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, duminică.

În continuare, poliţoştii de frontieră se vor afla în aeroporturi şi vor face verificări, dacă au unele suspiciuni.

„Însă, poliţiştii de frontieră vor fi în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni poliţieneşti aleatorii şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.

Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative.

Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale.

Persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor competente, iar celor care se constată că au comis infracţiuni – deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale”, a precizat Cornel-Laurian Stoica.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 27 martie, un set de legi. Sunt vizate prețurile alimentelor și numirea unui ambasador

Schengen aerian
Schengen aerian

Condiţiile de călătorie pentru minori, începând cu 31 martie

„În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge, de asemenea, direct către poarta de îmbarcare. Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent”, a arătat Stoica.

El a amintit care sunt documentele necesare la ieşirea din ţară în cazul cetăţenilor români minori.

„Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte”, a arătat Stoica.

Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, poliţiştii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului.

„Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră.

În ceea ce privește deplasările către state care nu fac parte din Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

„Vreau să vă asigur că Poliţia de Frontieră Română este pregătită pentru integrarea în Spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă începând cu data de 31 martie. Pe lângă regândirea dispozitivului şi a măsurilor de ordin organizatoric, care au ca scop protecţia cetăţenilor, în special a cetăţenilor români minori, au fost dispuse măsuri şi pentru facilitarea tranzitului frontierei de către cetăţenii care călătoresc în statele non-Schengen.

Una dintre măsuri a constat în relocarea porţilor automate de control, pe care le vedeţi în spatele meu. Ele reprezintă o soluţie modernă cu ajutorul căreia se poate procesa un număr mare de cetăţeni europeni care se deplasează către state din afara Spaţiului Schengen într-un interval scurt de timp.

Acestea sunt de un real ajutor, având în vedere fluxul mare de călători de pe Aeroportul Internaţional «Henri Coandă». Numai anul trecut acesta a fost tranzitat de aproximativ 15 de milioane de persoane, cu o medie de 43.000 de persoane pe zi în sezonul estival”, a explicat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Cornel-Laurian Stoica.

Vezi și: Cum explică Marcel Ciolacu deficitul bugetar care a crescut de 1,7 ori la început de 2024. „Să vedem totuși și exercițiul pe un trimestru”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Analiză Frames. Black Friday 2024 ar putea aduce vânzări de jumătate de miliard de euro
Analiză Frames. Black Friday 2024 ar putea aduce vânzări de jumătate de miliard de euro
Un ciclon polar lovește România. Meteorologii ANM anunță cum va fi vremea în următoarele săptămâni
Un ciclon polar lovește România. Meteorologii ANM anunță cum va fi vremea în următoarele săptămâni
Reduceri de 80% de Black Friday la un magazin renumit. Ofertele sunt fără precedent
Reduceri de 80% de Black Friday la un magazin renumit. Ofertele sunt fără precedent
Vor plăti românii mai mult la facturi în această iarnă? Anunț de ultim moment
Vor plăti românii mai mult la facturi în această iarnă? Anunț de ultim moment
Răsturnare pe scena politică din România. Ion Țiriac candidează la alegerile prezidențiale. „ Sărăciți-mă!”
Răsturnare pe scena politică din România. Ion Țiriac candidează la alegerile prezidențiale. „ ...
Ce pensie primești dacă lucrezi între 25 și 27 de ani. Noi calcule
Ce pensie primești dacă lucrezi între 25 și 27 de ani. Noi calcule
Marcel Boloș dă vestea cea mare pentru o categorie de români: „Pragul este stabilit la 500.000 de euro”
Marcel Boloș dă vestea cea mare pentru o categorie de români: „Pragul este stabilit la 500.000 de ...
400.000 de noi locuri de muncă pentru români. Nicolae Ciucă dă vestea cea mare privind salariul de 7000 de lei
400.000 de noi locuri de muncă pentru români. Nicolae Ciucă dă vestea cea mare privind salariul de ...
Anunțul momentului în România. Șapte din cei 16 români dați dispăruți în Spania au fost găsiți în viață
Anunțul momentului în România. Șapte din cei 16 români dați dispăruți în Spania au fost găsiți ...
Adrian Câciu prezintă un scenariu sumbru: „Îngheață pensiile pentru următorii patru ani și da angajaților români 60 de bani pe zi”
Adrian Câciu prezintă un scenariu sumbru: „Îngheață pensiile pentru următorii patru ani și da ...
Vacanța de Crăciun 2024. Ce zile libere vor avea părinții și angajații
Vacanța de Crăciun 2024. Ce zile libere vor avea părinții și angajații
România, lovită puternic de ninsori! ANM anunță ce zone vor fi afectate de temperaturi severe
România, lovită puternic de ninsori! ANM anunță ce zone vor fi afectate de temperaturi severe
Sorin Grindeanu, reacție oficială după tragedia de pe șantierul A7. Reacția după ce un muncitor a murit
Sorin Grindeanu, reacție oficială după tragedia de pe șantierul A7. Reacția după ce un muncitor ...
Lidl aduce mari oferte de Crăciun. 4 noiembrie vine cu prețuri fără concurență
Lidl aduce mari oferte de Crăciun. 4 noiembrie vine cu prețuri fără concurență
Explozie pe șantierul A7. Un muncitor a murit în condiții teribile
Explozie pe șantierul A7. Un muncitor a murit în condiții teribile
Meteo 3-7 noiembrie. ANM anunță schimbări radicale de vreme în România
Meteo 3-7 noiembrie. ANM anunță schimbări radicale de vreme în România
Sărbători noiembrie 2024. Mari Sfinți sunt celebrați luna aceasta
Sărbători noiembrie 2024. Mari Sfinți sunt celebrați luna aceasta
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...