- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mare atenție, români! Ouăle gata vopsite din comerț sunt un pericol pentru sănătate

05 Apr, 12:38 • Cornel Ghimeșan
Românii au început deja să se pregătească pentru Paște, asta deși mai sunt 13 zile până la marea sărbătoare. Vedetele acestor sărbători sunt ouăle vopsite, care sunt nelipsite de pe mesele românilor, însă din păcate, nu toată lumea are timp să se ocupe de pregătirea lor și aleg să le cumpere gata făcute din magazine.
Mare atenție, români! Ouăle gata vopsite din comerț sunt un pericol pentru sănătate

Ouăle gata vopsite din comerț sunt un pericol pentru sănătate. Specialiștii le atrag atenția românilor care recurg la astfel de practici că își pun sănătatea în pericol și asta pentru că ouăle sunt tratate cu foarte mulți coloranți alimentari ca să strălucească.

Citește și Alimentul românesc face furori în Elveția și Germania. Se vinde și cu 2.000 de euro

Ouăle gata vopsite din comerț sunt un pericol pentru sănătate

Experții spun că de regulă, acești coloranți trebuie să îndeplinească regulile de siguranță ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și să fie aprobați precum coloranți alimentari sau agenți de glazurare pentru ca oamenii să fie siguri că nu sunt toxici.

Cu toate acestea, există și substanțe controversate care sunt folosite pentru vopsirea ouălor, însă nu sunt încă interzise, chiar dacă acestea le pun în pericol sănătatea și viața consumatorilor. Pe lângă colorantul galben chinolină, care este deja interzis în occident, mai sunt incluși și așa-numiții coloranți azoici pe care specialiștii îi suspectează ca fiind cancerigeni și ar provoca, mai ales, reacții pseudoalergice.

Cercetătorii britanicii au descoperit în urma unui studiu realizat în 2007 o posibilă legătură între anumiți coloranți azoici și hiperactivitate la copii. Însă, chiar dacă nu există încă dovezi pe această temă, din anul 2010 producătorii au fost nevoiți să pună pe produsele care conțin acești coloranți pentru protecția preventivă a consumatorilor mesajul: „Poate afecta activitatea și atenția copiilor”.

Coloranții galben de chinolină și cei azoici sunt caracterizați prin rezistența și luminozitatea specială, drept pentru care au devenit foarte populari pentru vopsirea industrială a ouălor. Ca să eviți  produsele cu acești coloranți critici, trebuie să citești cu atenție ingredientele înscrise pe amabalaj.

Specialiștii recomandă să acorzi o atenție deosebită în special la: galben de chinolină (E104), tartrazina (E102), galben portocaliu S (E110), azorubină (E122), roșu ponceau (E124 A), roșu allura AC (E129).

În perioada Paștelui, consumul de ouă va crește cu 50%

Un român mănâncă în medie 30 de ouă în perioada sărbătorilor. În perioada Paștelui, consumul de ouă va ajunge la un nou prag record.

Consumul de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale creşte cu aproximativ 50% faţă de o lună obişnuită. Ultimele date arată că un român mănâncă, în medie, aproximativ 30 ouă, susţine preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, conform Agerpres

Câte ouă vor consuma românii de Paște

„Ouăle provenite din fermele avicole din România sunt proaspete şi sigure, au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare prin marcarea pe coaja oului a codului care identifică ţara unde se produce, judeţul, codul fermierului, dar şi sistemul de creştere.

De asemenea, pe coaja oului se marchează şi data până la care trebuie consumat oul respectiv. În această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, există suficientă ofertă de ouă de consum pe piaţă, chiar dacă aceasta creşte cu circa 50% faţă de o lună obişnuită, adică un român consumă 30 de ouă faţă de media lunară de 21 de ouă. Apreciem că oferta de ouă este asigurată în procent de 100% din producţie internă”, a declarat Ilie Van.

Acesta a precizat că producţia internă destinată consumului, fără ouăle de incubaţie, asigură un consum mediu anual pe cap de locuitor de 250 de ouă, ceea ce plasează România la nivel mediu european.

În ceea ce priveşte preţul mediu al ouălor la poarta fermei, pentru cele din categoria M+L, ambalate în cofrag de 30 de bucăţi, acesta a crescut în anul 2022 cu 33% faţă de 2021, în România, în timp ce preţul mediu european s-a majorat cu 44%, conform Observatorului Preţurilor la nivelul Uniunii Europene (UE).

„Preţul mediu la poarta fermei în anul 2022, în România, a fost cel mai mic preţ dintre toate statele membre. În săptămânile 9 – 11 din acest an preţul la poarta fermei a fost de circa 0,59 lei/ou faţă de 0,75 lei/ou media la nivelul UE. În continuare preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE”, subliniază Ilie Van.

Potrivit informațiilor prezentate de Institutului Naţional de Statistică (INS) şi Ministerului Agriculturii, în România există 37 de milioane de găini ouătoare, din care 9 milioane în cele 248 de ferme avicole şi aproximativ 28 de milioane în gospodării individuale. Din aceste 9 milioane de găini existente în ferme, 57% produc ouă cu cifra „3” (găini crescute în baterii), 37% produc ouă cu cifra „2” (găini crescute în adăpost), 3,3% produc ouă cu cifra „1” (găini crescute în aer liber şi adăpost), 2,7% produc ouă cu cifra „0” (găini crescute în sistem ecologic).

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult