- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mari surprize. Klaus Iohannis va primi un premiu pe care doar alte 10 persoane din lume îl mai au. Premiul include suma de 10.000 de euro

12 May, 11:35 • Lupu Alexandra
Klaus Iohannis primește un premiu celebru, care se acordă doar din doi în doi ani! Iată când va avea loc ceremonia.
Mari surprize. Klaus Iohannis va primi un premiu pe care doar alte 10 persoane din lume îl mai au. Premiul include suma de 10.000 de euro

Klaus Iohannis va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului! Anunțul a fost făcut astăzi, 12 mai. Distincția va fi acordată de către Centrul german împotriva expulzărilor, informează ziare.com.

Klaus Iohannis va fi premiat

Klaus Iohannis va deveni a 11-a persoană din lume care va deține acest premiu, acordat pentru „angajamentul său neobosit și multilateral față de drepturile omului și ale minorităților din România și Europa”. Distincția este acordată din doi în doi ani și vine la pachet cu suma de 10.000 de euro.

Printre laureații din anii anteriori, care au primit premiul Franz Werfel, se află fostul președinte german Joachim Gauck, istoricul Karl Schlögel sau laureata premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller. Primele informații arată că ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe data de 4 iunie.

Evenimentul se va desfășura la Paulskirche din Frankfurt. Totodată, discursul de felicitare pentru Klaus Iohannis va fi susținut de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Prin ceremonia de decernare a premiului pentru drepturile omului, juriul ”onorează activitatea amplă și diversă a Președintelui României, care a luptat pentru drepturile omului în diferite funcții, în special pentru minoritățile din țara sa și din întreaga Europă”.

Citește și despre: Dorina Burlacu a câștigat premiul pe care îl dedică femeilor. Românca a fost premiată în al doilea an consecutiv pentru „5 Stelle d’oro della Cucina Italiana”

Din acest punct de vedere, publicația Siebenbuerger Zeitung îl descrie pe Klaus Iohannis în câteva cuvinte, amintind că face parte din minoritatea germană a sașilor transilvăneni din România, iar „locul său de naștere a fost timp de secole centrul spiritual și cultural al sașilor din Transilvania”.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Este amintită inclusiv perioada în care președintele a fost primar, precizându-se că el „a muncit fără a ține cont de partide pentru toți cetățenii orașului și a reușit, printre altele, ca Sibiul să fie declarat Capitală Europeană a Culturii în 2007”. Publicația menționată susține că este meritul lui Klaus Iohannis că România „s-a poziționat întotdeauna în vestul politic al Europei și a promovat calea integrării europene”.

Premiul pentru drepturile omului este acordat doar unor persoane, grupuri sau inițiative care „trezesc un sentiment de responsabilitate față de încălcarea drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea deliberată a grupurilor naționale, etnice sau religioase”, mai arată publicația.

„Este, de asemenea, meritoriu faptul că este foarte angajat în echilibrarea intereselor diferitelor curente socio-politice.

Johannis susține valorile democrației liberale și ale statului de drept și, în calitate de membru al sașilor transilvăneni, și-a asumat responsabilitatea pentru comunitate. Angajamentul său pentru o cooperare unită și prosperă a tuturor statelor și popoarelor din Europa nu poate fi apreciat îndeajuns de mult”, relatează publicația SZ.

Citește și despre următorul subiect: Un român, milionar în euro după ce a câştigat titlul european la poker. Un gălăţean a câştigat marele premiu la Joker