- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Motivul pentru care românii au început să lase iar bacșiș cash pentru livratorii de mâncare. „E cel mai sigur dacă vreau că banii să-i rămână”

12 Jul, 23:24 • Lupu Alexandra
Românii au început iar să lase bacșiș cash pentru livratorii de mâncare, în ciuda faptului că banii în plus pot fi trimiși în aplicații. Iată care sunt motivele.
Motivul pentru care românii au început să lase iar bacșiș cash pentru livratorii de mâncare. „E cel mai sigur dacă vreau că banii să-i rămână”

Articolele publicate în presă în ultima perioadă arată condițiile grele în care lucrează livratorii de mâncare din România. 2.000 de muncitori străini lucrează ca livratori sau curieri în România, dintr-un total de 27.000, informează ziare.com.

De ce livratorii de mâncare primesc bacșiș cash

În contractele livratorilor de mâncare sunt trecute salarii fixe și un program de 8 ore pe zi. Cu toate acestea, unii dintre muncitorii care au stat recent de vorbă cu reporterii Libertatea arată că, în realitate, au standarde de comenzi de îndeplinit zilnic, iar în caz contrar, salariul le este scăzut. Pentru a îndeplini obiectivele, livratorii de mâncare ajung să lucreze 10 – 12 ore pe zi, timp de 6 zile. Românii au început să revină la obiceiul de lăsa bacșiș cash. În acest fel, oamenii se asigură că banii rămân la livratorii de mâncare.

Citește și despre: Românii dau năvală în Bulgaria, dar trebuie să știe că bacșișul pentru cameriste este obligatoriu. Afișurile-surpriză puse pe ușile din hoteluri au derutat turiștii

„Nimic nu se compară cu fericirea din ochii srilankezului care-mi livrează mâncarea când îi înmânez bacșișul cash.

Cred că-i vine să mă ia în brațe și cred că ar face-o dacă nu aș fi de două ori cât el din punct de vedere volum. (am reînceput să dau cash de când am aflat că bacșișul din aplicație rămâne la antreprenorul român care-i angajează la juma’ de preț față de ce li s-a promis când au fost racolați din țara lor)”, a scris un român pe Facebook.

Livratori
Livratori

Părerile sunt împărțite. Unii oameni au spus în secțiunea de comentarii că este o minciună că bacșișul din aplicație nu ajunge la livratori.

„Foarte urat ce li se întâmplă oamenilor ălora, nu au venit aici să fie exploatați. Cred că cineva ar trebui să facă o investigație și pe tema asta! (personal eu las întotdeauna bacșiș cash)”

„Este încă o minciună asiatică, tipul în cont este înregistrat ca atare și trebuie distribuit”

„Da, este distribuit către firma partenera care face livrările. Firma partenera are angajați care la rândul lor nu primesc tips-ul”

„Eu am întrebat un curier în primăvară dacă primesc bacșișul și mi-a zis că da. De atunci am dat mai des în aplicații, însă nu m-am gândit că se face diferența între români și străini. Sau poate că numai străinii sunt închiriați de la firme de leasing de personal și au alt tratament”

„Am întrebat și eu un curier cum funcționează bacșișul din aplicație și de atunci îi dau mereu în mână”

„Am mai auzit și eu asta de la un curier care nu era român și nu am crezut. Acum îmi dau seama că omul avea dreptate. Ce porcărie. O să le dau cash tips de aici încolo și eu”

„Și chestii ambalate, dacă nu ai cash. Eu am mai dat doze de sucuri, mezeluri și lactate. Adică am dat fix din cumpărături”

„Eu dau întotdeauna cash. E cel mai sigur dacă vreau că banii să-i rămână celui căruia am vrut eu să-i dau”

Vezi și: Cât câștigă chelnerii din Mamaia Nord. Bacșișul poate ajunge până la 2000 de euro