Gospodinele nu mai prepară mucenici în casă așa cum o făceau mamele și bunicile noastre odinioară. Acum, în preajma zilei de 9 martie, delicioșii mucenici se găsesc pe toate drumurile: în supermarketuri, la patiserii și la cofetării. Prețurile sunt decente, iar gustul este și el demn de laudă.
Printre cei mai delicioși mucenici moldovenești din București se numără cei preparați în laboratoarele celebrei cofetării Claus. Angajatele de la această cofetărie muncesc de zor, în această perioadă, pentru a onora sutele de comenzi de la clienți. În laboratorul în care se prepară deliciile expuse în vitrinele frigorifice ale cofetăriei, la loc de cinste stă icoana unuia dintre marii duhovnici ai României, părintele Iustin Pârvu.
„Cel care ne-a dat binecuvântarea acum 20 și ceva de ani. Avem noi un ritual… Și mai avem o icoană pe care ne-a dat-o înainte să treacă în neființă”, a mărturisit Marilena Adam, supranumită „regina cozonacilor”, patroana cofetăriei Claus, potrivit retetesivedete.ro
Mucenicii moldovenești preparați la cofetăria Claus se fac din aluat de cozonac, dar există și varianta de mucenici de post. De asemenea, urmând trendul deserturilor Dubai, cofetăria Claus a dat tonul mucenicilor Dubai.
Citeste si Rețeta de mucenici a lui Cătălin Scărlătescu. Cum să faci cei mai buni mucenici din viața ta
„Mucenicii de la Claus conțin aluat de cozonac, dar facem de două tipuri, dulce și de post. Și mai nou, avem cerințe de mucenici Dubai. E un secret… aluatul de cozonac glasat cu ciocolată, cu fistic. (…) Întotdeauna închinăm sfințișorii și trebuie să fii curat și trupește și sufletește atunci când îi faci.
După ce mucenicii sunt împletiți sub forma cifrei opt, se vor lăsa la dospit, se ung cu ou și se introduc la cuptor. Se lasă în jur de 15-20 de minute, se scot din cuptor și se lasă la răcit alte zece minute.
Ulterior mucenicii se însiropează cu un „sirop ce are în compoziție miere, mirodenii, coajă de lămâie”. „Cei clasici îi dăm cu nucă (n.n. care conține scorțișoară, mirodenii și coajă de lămâie) și sunt buni de vândut”, a mai spus Marilena Adam.
Cine preferă mucenicii Dubai, trebuie să-i ungă cu ciocolată (la cofetăria Claus se folosește „o ciocolată specială, belgiană, cu lapte), apoi se pune cataiful.
Citeste si Unde se găsesc și cât costă mucenicii Dubai, cel mai căutat desert al momentului