- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii speciale 2023. Parlamentul va fi convocat în sesiune de urgență pentru modificarea unui act normativ, în urma deciziei CCR

07 Aug, 16:56 • Constantin Cristina
Se așteaptă motivarea Curții Constituționale, urmând ulterior o sesiune de urgență în Parlament privind desființarea pensiilor speciale. Marian Enache, președintele CCR spune că anumite aspecte ale legii sunt neconstituționale.
Pensii speciale 2023. Parlamentul va fi convocat în sesiune de urgență pentru modificarea unui act normativ, în urma deciziei CCR

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a declarat că în momentul în care va exista motivarea Curții Constituționale a României pe Legea pensiilor speciale, Parlamentul va fi convocat în sesiune de urgență pentru modificarea acestui act normativ în concordanță cu decizia CCR, a transmis ziare.com.

Citește și: Cât plătește statul în fiecare an pentru cei 10.000 de români care primesc pensii speciale

Pensii speciale 2023. Parlamentul va fi convocat în sesiune de urgență pentru modificarea unui act normativ, în urma deciziei CCR

„Urmează ca, în momentul în care vom avea motivarea, să avem o convocare extraordinară a Parlamentului şi să producem modificările în linie cu ceea ce a decis Curtea Constituţională”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL.

Ultima decizie a CCR a fost să retrimită legea de modificare a pensiilor speciale în Parlament, după ce în urma unor declarații reiese că unele articole sunt neconstituționale.

Marian Enache, președintele CCR, a spus că legea este constituțională în ansamblul său, însă există și aspecte de neconstituționalitate.

Pensii speciale
Pensii speciale

„Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (…) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie”, a declarat Enache.

Doar doi din nouă judecători ai Curții Constituționale (CCR) nu se bucurau de pensiile speciale. Legea se întoarce la Parlament, între altele fiindcă, așa cum a declarat președintele CCR, Marian Enache, „recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii”.

În această situație este vorba de pensiile magistraților, cele ale militarilor, polițiștilor, funcționari, etc. merg mai departe cu textul legii adoptat de parlament la finalul lunii iunie.

Statul plătește pentru aceste pensii în jur de 2,4 miliarde de euro anual. Dintre care 1,8 miliarde de euro sunt destinați pensionarilor din MApN, Ministere de Interne, servicii secrete, iar restul celor peste 10.000 de magistrați, pensionari, funcționari publici, parlamentari. Doar în jur de 5000 sunt foști magistrați, iar pensiile lor sunt în medie de 4300 de euro pe lună.

Alte articole: Ce pensii uriașe vor pierde judecătorii de la CCR! Unii primesc chiar două pensii speciale